Floep: vuur!

Een van de bizarre aspecten van de ontwikkeling van de menselijke beschaving is dat we de meest essentiële vaardigheden na verloop van tijd verleren. De mens is de eerste diersoort die Internet homepages kan ontwerpen, maar het is onwaarschijnlijk dat iemand die kunst over honderdduizend jaar nog verstaat, met uitzondering wellicht van een enkele museumcurator. Zo kan nu ook vrijwel niemand meer zonder gefabriceerde hulpmiddelen vuur maken, iets waar onze voorouders honderdduizend jaar geleden juist heel goed in waren.

Zonder dat collectieve onvermogen zouden veel banen in de lucifer- en aanstekerindustrie verloren gaan, dus we moeten ook niet zeuren - maar in noodsituaties kan het lastig zijn. Je hebt bijvoorbeeld een vliegramp overleefd en bevind je onvoorbereid op een besneeuwde berghelling, ver van alle beschaving, terwijl de nacht invalt en wolven naderbij komen. Hout genoeg, maar geen van de overlevenden heeft vuur.

Dan - maar ook tijdens kampeertochten - kan de firesteel uitkomst bieden: een staafje van een uitgekiende magnesium legering, twintig gram licht en met handgreep acht centimeter kort, dat aan elke sleutelbos past. Schaaf er hard langs met een stuk ijzer en zie: een royale vonkenregen van 3000 graden celsius. Volgens de Zweedse fabrikant kan dat een keer of vierduizend (of elfduizend keer met een grotere versie). De botte kant van een kampeermes is ideaal, of anders een stukje vleugelspant of een niet te groot brokstuk van een landingsgestel. Papiersnippers vliegen volgens de bijsluiter al na een of twee keer strijken in de fik. Nog beter is het bij de firesteel een paar Maya Sticks te bewaren: houtjes van de zeer harsrijke Pino de Ocote boom uit Guatemala die ongeëvenaard snel en ook nog redelijk lang branden, en samen met de firesteel worden geleverd. Even wat kleine houtkrullen loskrabben, vonken maken en floep: vuur!

De magnesiumstaafjes verschillen van lucifers en aanstekers in hun onbreekbaarheid en, net als de houtjes uit Guatemala, totale ongevoeligheid voor vocht. Tijdens een Agenda-test werden staaf en sticks bij zware regen urenlang buiten gelegd, maar een vuur was daarna net zo snel gemaakt als daarvoor. Met droge papiersnippers lukte het aanzienlijk minder goed: pas na een snelle haal of dertig met een flinke vijl had de firesteel genoeg vonken geleverd om een paar snippers van NRC Handelsblad tot ontbranding te brengen. En dat was binnenshuis, bij windkracht nul. Op die berghelling kan dat dus helemaal verkeerd aflopen - tenzij een van de overlevenden toevallig een Maya Stick bij zich heeft.

Exclusief bundel Maya Sticks kost de kleine firesteel ƒ19,95 en de grote ƒ30. Vanaf medio maart is de kleine o.a. verkrijgbaar bij: Bever Zwerfsport in Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Arnhem, Haarlem, Breda, Apeldoorn, Hilversum, Steenwijk, Groningen, Alkmaar en Eindhoven. Bever verkoopt voor ƒ14,95 de wat minder handzame Feuerzeug, ook op magnesiumbasis, van het Duitse Ortec.

Internet: www.light-my-fire.se

Email: info@light-my-fire.se

    • Michiel Hegener