FILMS

Lola rennt

In de derde film van de Duitse regisseur Tom Tykwer, rent een roodharig meisje driemaal door Berlijn. De ene keer is ze op tijd om haar vriendje van een wisse dood te redden, de andere keer te laat en de derde keer is er weer een door het toeval ingegeven einde. Aanstekelijke collage van filmtechnieken; Lola rent zowel in kleur als zwart-wit, op video, op 35 mm en in een tekenfilm. In meer dan 11 theaters.

Madeline

Hartelijke kinderfilm over het meisje Madeline, dat negen is en in Parijs op kostschool zit, een kostschool die zo leuk is dat je alles in het werk wilt stellen om hem open te houden. Naar de boeken van Ludwig Bemelmans en met Frances McDormand, Nigel Hawthorne en twaalf karaktervolle meisjes. Amsterdam: The Movies. Den Haag: Babylon. Groningen: Camera. Rotterdam: Cinerama. Utrecht: Camera/Studio. Wageningen: Molenstraattheater.

Op eigen houtje (Når mor kommer hjem)

Deense kinderfilm van Lone Scherfig, winnaar van Cinekid Award 1998, laat zien hoe een jongen van een jaar of tien voor zijn twee jongere halfzusjes zorgt, wanneer hun moeder weer eens een weekje de gevangenis in moet en de mevrouw van de kinderbescherming effectief om de tuin geleid is. Treurig, maar niet larmoyant. Amsterdam: Rialto. Den Haag: Haags Filmhuis

Psycho

Gus Van Sant maakte een getrouwe kopie van Alfred Hitchcocks Psycho, nu in Hopperachtige kleuren, maar met dezelfde muziek van Bernard Herrmann, terwijl cameraman Chris Doyle de opdracht kreeg zijn voorganger nauwgezet te volgen. Het resultaat is aangenaam tijdloos en volstrekt krankzinnig, waarbij de uitgekiende vormgeving de hand van de kunstschilder verraadt die Van Sant vroeger was. In meer dan 16 theaters.

State of dogs

De ziel van een doodgeschoten straathond in Oelan Bator zweeft boven stad en steppe, aarzelend of hij wil reïncarneren in een mens. Geheel uit documentaire impressies opgebouwde poëtische vertelling van de Belgische antropoloog Peter Brosens en de Mongoolse televisiejournalist Dorjchandyn Toermoench verrast en imponeert. Amsterdam: Kriterion/Studio K. Nijmegen: Cinemariënburg. Rotterdam: Lantaren/Venster. Utrecht: 't Hoogt.

En verder

Abeltje in meer dan 92 theaters; Aprile Delft: Filmhuis Lumen. Astrid Lindgren Vertelt Arnhem: Filmhuis Arnhem; The Big Lebowski Amsterdam: The Movies; Elizabeth in meer dan 10 theaters; Festen in meer dan 16 theaters; The Ice Storm Emmen: Euro. Zandvoort: Cinema Circus. Lock, Stock & Two Smoking Barrels Amsterdam: The Movies. Apeldoorn: Gigant. Arnhem: Filmhuis Arnhem. Hilversum: Filmtheater Hilversum. Utrecht: City/Movies. Waalwijk: De Leest; A Perfect Murder Den Haag: Pathé Scheveningen. Hoorn: Victoria. Nieuwegein: Plaza; De Poolse Bruid Gouda: Filmhuis Gouda. Groningen: Poelestraat. Saving Private Ryan Amsterdam: City. Arnhem: Euro Cinema. Den Haag: Metropole. Vlissingen: Cine City. The Truman Show Amsterdam: Bellevue/Calypso, The Movies. Cuyk a/d Maas: Bios Cuijk. Den Haag: Metropole. Utrecht: City/Movies; Winter' 89 Groningen: Poelestraat. Middelburg: Cinema. Zwolle: Het Fraterhuis.