Ethiopië en Eritrea melden weer strijd

Eritrea heeft gisteren gezegd dat het 31 Ethiopische tanks heeft vernietigd en drie in handen heeft gekregen en een gevechtshelikopter heeft neergeschoten in het grensgebied met Ethiopië.

De regering in Addis Abeba zegt van haar kant juist ,,grote verliezen'' te hebben toegebracht aan Eritrea. Zij gaf geen nadere bijzonderheden.

Twee dagen geleden laaiden gevechten tussen Eritrea en Ethiopië op rond het door Eritrea bezette grensstadje Badme. Eritrea beschuldigde Ethiopië er dinsdag van een grootscheeps offensief te hebben ingezet.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Asmara hadden er gisteren ,,intensieve gevechten'' plaats aan het Merib-Setit front, 130 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad.

Volgens Eritrea heeft Ethiopië daarbij ook gevechtsvliegtuigen gebruikt tegen burgerdoelen, wat, indien waar, in strijd zou zijn met een door de Verenigde Staten georganiseerd moratorium op dergelijke luchtaanvallen. Dit is sinds juni van kracht. Ethiopië heeft gezegd alleen gevechtsvliegtuigen tegen militaire doelen te hebben ingezet.

Na een gevechtspauze van acht maanden laaide de grensoorlog tussen Ethiopië en Eritrea op 6 februari opnieuw op. De twee buurlanden betwisten elkaar delen van hun duizend kilometer lange grens die na de onafhankelijkheid van Eritrea, in 1993, niet zijn afgebakend. Internationale bemiddeling van onder andere de Europese Unie is tot dusverre vergeefs gebleken. (Reuters, AP)