Enquête: weinig steun voor filetax

Ruim 77 procent van de kiezers voelt niets voor de kabinetsplannen om het rekeningrijden in te voeren ter beteugeling van de files in de Randstad. Slechts zeventien procent is voorstander.

Dit blijkt uit een kiezersonderzoek van het bureau Inter/View in opdracht van het persbureau ANP en het televisieprogramma Nova.

De achterbannen van de coalitiepartijen PvdA en VVD zijn volgens de peiling het sterkst tegen het rekeningrijden. Zo'n tachtig procent van de ondervraagden van die partijen is ertegen. Bij het CDA en D66 bestaat er marginaal meer steun voor het rekeningrijden: 21 procent van de CDA-aanhang voelt er wel voor, 22 procent van de D66'ers.

Een opiniepeiling, vorig jaar, van het NIPO wees uit dat omstreeks een derde van de burgers tegen rekeningrijden was. Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) wilde gisteren niet reageren op de uitkomsten van het jongste opinie-onderzoek.

Op een PvdA-verkiezingsbijeenkomst in Breda heeft premier Kok gisteravond gezegd niets te voelen voor het instellen van een staatscommissie die het asielprobleem zou moeten bestuderen, zoals minister en vice-premier Borst (D66) dinsdag heeft gesuggereerd. Volgens Borst zou ,,de politiek een stap opzij moeten doen'', maar Kok meent dat er juist ,,een grote stap voorwaarts'' moet worden gezet door de afspraken uit het regeerakkoord in verhoogd tempo uit te voeren.

Vanavond zal VVD-leider Dijkstal op een verkiezingsbijeenkomst in Rotterdam de asielkwestie aansnijden. In kringen van de coalitiepartijen wordt daarnaar met enige spanning uitgezien, maar volgens een woordvoerder van de VVD zal Dijkstal ,,slechts wat puntjes op de i gaan zetten''.

De PvdA presenteerde gisteren een `veiligheidsnotitie' ter bestrijding van onveiligheid en geweld in de samenleving. De PvdA wil extra agenten vooral gaan inzetten voor zogenoemde `buurtgebonden politiezorg'.

Scholen moeten in buurten een grotere rol krijgen om te helpen voorkomen dat jongeren vernielingen aanrichten en geweld plegen. Premier Kok erkende gisteravond op de verkiezingsbijeenkomst in Breda dat de PvdA in het verleden ,,te zacht'' is omgesprongen met thema's als veiligheid en criminaliteit.

Volgens de premier is er inmiddels een betere balans gevonden tussen preventie en repressie.