Duitse man geëxecuteerd in Arizona

De 35-jarige Duitser Karl LaGrand is gisteren geëxecuteerd in de gevangenis van de Amerikaanse stad Florence, in de staat Arizona. Karl en zijn broer Walter LaGrand werden in 1984 ter dood veroordeeld na een mislukte bankoverval waarbij een bankemployé op brute wijze werd gedood. De Duitse regering – tot aan bondskanselier Gerhard Schröder toe – heeft herhaaldelijk verzocht de opgelegde straf om te zetten in levenslang.

LaGrand heeft mogen kiezen tussen de gaskamer en een dodelijke injectie. Hij koos aanvankelijk voor de gaskamer – een methode die langzamer en pijnlijker is – en spande een kort geding aan om de wreedheid van deze executiemethode aan de kaak te stellen. In eerste instantie won hij de rechtszaak en werd bepaald dat de executie moest worden uitgesteld. Diezelfde dag werd deze rechterlijke uitspraak door een andere rechtbank ongeldig verklaard. De reden hiervoor is niet bekend. LeGrand koos daarna alsnog voor de dodelijke injectie.

Voordat hij naar de executietafel werd geleid, verklaarde de Duitser: ,,Wat ik heb gedaan, spijt me vanuit het diepste van mijn hart.'' De executie van broer Walter LaGrand zal naar verwachting worden uitgevoerd op 3 maart. (Reuters, AFP)