Duits Allianz dreigt Bonn met vertrek

De Duitse verzekeringsgigant Allianz, grootste verzekeraar in Europa, overweegt een groot deel van de activiteiten te verplaatsen naar het buitenland, indien de regering haar belastingplannen doorzet.

Dit heeft bestuurslid Helmut Perlet gisteren verklaard bij de presentatie van de jaarcijfers.

Perlet noemde de plannen voor extra belasting van verzekeraars ,,onbillijk en overdreven''. Allianz, de grootste verzekeraar in Europa, zal er volgens de topman over de periode 1999-2002 een strop door lijden van 2,5 miljard mark (2,8 miljard gulden). Voor de gehele verzekeringsbranche in Duitsland zou het bedrag in vier jaar tijd op 18 à 20 miljard mark komen. De belastingplannen moeten per 1 april ingaan met terugwerkende kracht van 1 januari.

,,In het buitenland zijn de belastingtarieven lager en arbeidsplaatsen goedkoper'', waarschuwde Perlet. Allianz denkt aan verplaatsing van de activiteiten op de terreinen vermogensbeheer, herverzekering en verzekeringen voor het internationale bedrijfsleven.

Perlet onderstreepte dat de andere verzekeraars er net zo over denken. Volgens de werkgeversorganisatie in de branche bedreigen de plannen van de regering van sociaal-democraten en Groenen tienduizend arbeidsplaatsen.

De nettowinst van Allianz ging vorig jaar fors omhoog met 30 procent naar 3,5 miljard mark. Het premie-inkomen steeg 19 procent tot 90,6 miljard mark, deels door de overneming van de Franse verzekeraar AGF. De cijfers van Allianz zijn voor het eerst gebaseerd op International Accounting Standards. Dit maakt volgens analisten een vergelijking en interpretatie moeilijk.

Allianz verwacht voor dit jaar een stijging van de winst met ruim 10 procent en een groei van het premie-inkomen met 9 procent.

Allianz liet in het midden hoeveel arbeidsplaatsen bij een eventueel vertrek uit Duitsland in het geding kunnen komen. Het Duitse ministerie van Financiën gaf overigens te kennen dat de extra belasting voor verzekeraars minder hoog uitvalt dan tot nu is aangenomen. Het zou niet gaan om een bedrag van 18 à 20 miljard mark in vier jaar, maar ongeveer 10 miljard mark. (Reuters, DPA)