`Door Clinton verkrachte' vrouw verschijnt op tv

Het Amerikaanse tv-station NBC heeft gisteravond een vraaggesprek uitgezonden met een vrouw die zegt dat Bill Clinton haar in 1978 heeft verkracht. Aanvankelijk had ze er geen ruchtbaarheid aan gegeven, vertelde ze, omdat ze dacht dat niemand haar zou geloven.

NBC had het gesprek al vorige maand opgenomen, maar voerde daarna een fel intern debat over de vraag of het wel uitgezonden moest worden. Vorige week publiceerde The Wall Street Journal het verhaal van Juanita Broaddrick, zoals de vrouw heet, en daarna volgden de overige serieuze media. Op het Internet en in roddelbladen circuleert het verhaal al jaren.

De president heeft via zijn advocaat gezegd dat de beschuldiging ,,absoluut vals'' is. Verder wil het Witte Huis er niet op in gaan. Juridisch lijkt deze aantijging voor Clinton geen nieuw gevaar op te leveren, omdat de verjaringstermijn in Arkanas zes jaar bedraagt.

Broaddrick vertelde, soms snikkend, hoe ze Clinton aanvankelijk bewonderde. Hij was minister van Justitie in Arkansas en voerde campagne voor het gouverneurschap. Zij leidde een verzorgingstehuis en was vrijwilliger voor zijn campagne. Toen ze elkaar eens ontmoetten in de coffeeshop van een hotel waar ze verbleef, stelde hij voor om naar haar kamer te gaan omdat er in de coffeeshop journalisten zaten. In de kamer zou Clinton haar hebben verkracht en haar lip hebben stukgebeten.

NBC liet een vriendin van Broaddrick aan het woord, die haar een uur later ontdaan en met kapotte lip op haar kamer had aangetroffen. Volgens de vriendin had Broaddrick haar het verhaal toen meteen verteld. Met haar toenmalige echtgenoot sprak Broaddrick er niet over. Toen NBC hem benaderde, bleek hij zich van de opgezwollen lip niets te herinneren.

Clinton zou Broaddrick naderhand nog benaderd hebben, maar zij wilde niets meer van hem weten.

Broaddrick zegt dat haar haat voor de president ,,overweldigend'' is. Dat ze niettemin 21 jaar gewacht heeft om met haar beschuldiging naar buiten te treden, verklaart ze uit de overtuiging dat openbaarmaking niet in haar belang was. Toen ze in 1997 werd benaderd door de advocaten van Paula Jones, die probeerden een patroon van wangedrag bij Clinton aan te tonen, weigerde ze met hen mee te werken. Ze ondertekende zelfs een beëdigde verklaring dat de geruchten dat Clinton haar verkracht had, niet klopten.

Die verklaring herriep ze toen medewerkers van de onafhankelijke aanklager Kenneth Starr haar verhoorden. Ze zou het niet aangedurfd hebben om in zo'n belangrijke strafzaak te liegen. Starr gebruikte de informatie echter niet, omdat hij bezig was Clinton te beschuldigen van obstructie en meineed, en daarvan was hier geen sprake. Wel vermeldde hij haar verhoor in de bijlages bij zijn rapport aan het Congres, en verschillende leden van het Huis van Afgevaardigden hebben die vorig jaar gelezen.

Dat het einde van het impeachment-proces nog niet het einde van de Clinton-schandalen betekent, bleek gisteren ook op een ander front. Er lekten delen uit van het gesprek van tv-station ABC met Monica Lewinsky. In dat vraaggesprek, dat volgende week woensdag wordt uitgezonden, zou Lewinsky zeggen dat ze niet meer verliefd is op de president, maar soms nog wel warme gevoelens voor hem koestert. Het Britse Channel 4 heeft ook een vraaggesprek met Lewinsky gemaakt, dat volgende week donderdag wordt uitgezonden. Eind volgende week verschijnt het boek Monica's Story, dat Andrew Morton (biograaf van prinses Diana) op basis van gesprekken met Lewinsky schreef.