Cuba snijdt bijna alle telefoonverbindingen af met Verenigde Staten

Cuba heeft vanochtend het dreigement uitgevoerd om de telefoonverbindingen af te snijden die worden verzorgd door vijf Amerikaanse telefoonmaatschappijen. De vijf bedrijven, waaronder AT&T, hebben een schuld van 240 miljoen gulden bij de Cubaanse telefoonmaatschappij ETECSA.

Deze nieuwe confrontatie tussen Cuba en de Verenigde Staten is het bizarre resultaat van een eerder incident. Op 24 februari 1996 werden twee Amerikaanse vliegtuigjes boven Cubaanse wateren neergeschoten door een Cubaanse MiG. Vier Cubaans-Amerikaanse piloten kwamen hierbij om het leven. De nabestaanden van deze piloten hebben bij de Amerikaanse rechter een schadeclaim ingediend tegen de Cubaanse autoriteiten.

De rechtbank in Miami heeft bepaald dat Cuba 250 miljoen gulden aan smartengeld moet betalen, maar door het Amerikaanse embargo tegen Cuba is het voor de nabestaanden vrijwel onmogelijk om het geld op te eisen. Daarom proberen de familieleden beslag te laten leggen op het geldbedrag dat de vijf Amerikaanse telefoonmaatschappijen schuldig zijn aan Cuba.

Rechter Lawrence King uit Miami doet hierover binnenkort uitspraak en heeft bepaald dat de telefoonmaatschappijen tot die tijd hun rekeningen niet mogen betalen. Hierdoor zitten de telefoonmaatschappijen nu opgezadeld met een miljoenenschuld.

Het staatsbedrijf ETECSA had de Amerikaanse telefoonmaatschappijen AT&T, MCI Worldcom, LDDS Communications, IDB Communications group en WilTel tot vijf uur vanochtend de tijd gegeven om de openstaande schuld af te lossen.

AT&T is verantwoordelijk voor de helft van de 1.000 telefoonlijnen die Cuba met de Verenigde Staten verbinden. De Amerikaanse bedrijven kregen in 1992 speciale toestemming om contracten af te sluiten, ondanks het embargo tegen Cuba.

Telefoneren was vanochtend moeilijk, maar niet onmogelijk. Veel telefoonverbindingen konden worden omgeleid via twee Amerikaanse telefoonmaatschappijen, die volgens ETECSA wel op tijd hun rekeningen hebben betaald. Vlak voor het ultimatum afliep beleefde het telefoonverkeer een piek, omdat veel Cubanen nog even snel met hun overzeese familie wilden babbelen. Hoe lang het telefoonverkeer stil zal liggen, is niet bekend. (Reuters)