China belooft veto tegen VN-macht in Macedonië

China stemt vandaag in de Veiligheidsraad tegen de verlenging van het mandaat van de VN-vredesmacht in Macedonië (UNPREDEP). Dat heeft gisteren de Chinese VN-ambassadeur, Qin Huasun, aangekondigd. Het wordt China's vijfde veto in de Veiligheidsraad sinds het lid werd van de VN. Het veto wordt gezien als een ernstige slag voor de VN.

Qin riep gisteren in herinnering dat zijn land altijd gereserveerd heeft gestaan tegenover de VN-vredesmacht in Macedonië, maar zich steeds ,,flexibel en coöperatief'' heeft opgesteld. ,,Nu, zo weten we allemaal, is de situatie veranderd. China vindt het nu niet langer noodzakelijk om in te stemmen met het verzoek van Macedonië om het mandaat van UNPREDEP te verlengen. We vinden dat UNPREDEP zijn taak heeft volbracht. Er moet dus een eind aan komen.''

Met de veranderde situatie waarnaar Qin verwees wordt volgens waarnemers de recente erkenning, door Macedonië, van Taiwan bedoeld. De nieuwe, nationalistische regering die in de herfst van vorig jaar in Macedonië is aangetreden, erkende in januari Taiwan in ruil voor aanzienlijke Taiwanese investeringen in Macedonië. China verbrak daarop na een reeks felle protesten de diplomatieke betrekkingen met Macedonië. De erkenning van Taiwan heeft in Macedonië zelf tot een heftig conflict geleid tussen president Kiro Gligorov – voorstander van handhaving van de banden met China – en de nieuwe premier, Ljupco Georgijevski.

De VN-vredesmacht in Macedonië telt rond duizend soldaten en waarnemers, afkomstig uit de VS, de Scandinavische landen en Indonesië. UNPREDEP werd in 1992 na het uitbreken van de oorlog in Bosnië opgericht met de bedoeling te voorkomen dat de oorlog naar het zuiden zou overslaan. Na de beëindiging van de oorlog in Bosnië is de opheffing van de vredesmacht overwogen, maar die plannen verdwenen snel van tafel toen de situatie in Kosovo, direct aan de noordgrens van Macedonië, begon te escaleren. UNPREDEP heeft een belangrijke rol gespeeld bij het voorkomen van onrust en bij het handhaven van de stabiliteit in Macedonië, een land met een grote Albanese minderheid.

In New York is rekening gehouden met het Chinese veto sinds Macedonië banden met Taiwan aanknoopte. De voorzitter van de V-raad, de Canadees Robert Fowler, zei gisteren dat wordt gewerkt aan alternatieven ter vervanging van UNPREDEP. Daarbij wordt onder andere gedacht aan een vredesmacht onder de vlag van de NAVO. (Reuters, AFP, AP)