`Britse politie ingrijpend hervormen'

De Britse regering heeft gisteren een ingrijpende hervorming aangekondigd van de politie, de justitie, de openbare gezondheidszorg en de immigratiedienst om racisme ,,onomkeerbaar'' uit te roeien.

Zij onderschrijft daarmee de belangrijkste aanbevelingen van het gisteren gepubliceerde eindrapport over het mislukte politieonderzoek naar de dood van de zwarte tiener Stephen Lawrence, die in 1993 door een groep blanke jongeren in het zuiden van Londen werd neergestoken.

Volgens minister Straw van Binnenlandse Zaken kan het rapport een ,,waterscheiding in de verhouding tussen de rassen'' betekenen. In het Verenigd Koninkrijk worden jaarlijks ruim 13.000 racistische incidenten gemeld. De zwarte en Aziatische minderheden vormen samen zes procent van de bevolking van 55 miljoen.

Straw kondigde in het Lagerhuis aan dat racisme door ambtenaren voortaan onder het strafrecht zal vallen. Ook komt er een nieuw stelsel van normen, inspecties en bezwaarprocedures voor de publieke sector. Het aantal politieagenten uit etnische minderheden wordt opgevoerd en krijgt betere promotiekansen.

Straw weigerde gisteren het hoofd van de Metropolitan Police, Sir Paul Condon, te ontslaan, zoals zwarte pressiegroepen en vakbonden hebben geëist. Condon en Straw zeiden zich gisteren te ,,schamen'' voor de incompetentie tijdens het onderzoek naar de moord op Lawrence. Condon erkende ook dat zijn korps ,,institutioneel racistisch'' is, zoals de opsteller van het rapport, oud-rechter Sir William Macpherson, vaststelt. Volgens Condon gaat het daarbij echter vooral om ,,onbewuste'' vooroordelen. Hij beloofde de resterende tien maanden van zijn contract te zullen besteden aan het voortzetten van zijn hervormingen en ,,geen wettig middel te zullen schuwen om de moordenaars voor de rechter te brengen''.

De vijf vermoedelijke daders konden niet worden vervolgd door een reeks blunders bij het politie-onderzoek waardoor getuigenverklaringen en andere informatie verdwenen of onbruikbaar werden. Straw beloofde een onderzoek naar een wetswijziging die het mogelijk moet maken om iemand twee keer voor hetzelfde vergrijp te berechten als er nieuw bewijs is.

Doreen en Neville Lawrence, Stephens ouders die het onderzoek met een jarenlange campagne hebben afgedwongen, zeiden gisteren het rapport ,,in het algemeen'' te verwelkomen. Volgens zijn moeder ,,krabt het echter nog maar aan het oppervlak''.