Bladen

COSMOPOLITAN

De baby verovert de wereld volgens Cosmopolitan. ,,De baby is weer in en zwanger zijn ook. Van Madonna tot je beste vriendin, iedereen sjouwt rond met mini-mensjes in de meest mooie pakjes en de nieuwste modellen wandelwagens.

Voortplantingsdriften of leuk accessoire?'' Het antwoord volgt niet, maar wel veel baby-gadgets en baby-verhalen.

Al lang geen baby meer is de covergirl van deze maand: Mariah Carey. Dat benadrukt ze ook in het bijgaande interview. (`Hallo, mag ik misschien sexy zijn?'). Verder tips om de vriendenkring te zuiveren van ongewenste elementen, drie succesvolle vrouwen en hun uitvindingen en een verhaal over condoomgebruik. Uiteraard ook veel modetips en snelle en toch gezonde recepten.

*Cosmopolitan, ƒ4,95.

GQ

Seks en geweld is deze maand het thema in de Britse editie van mannenglossy GQ. De aandacht trok het blad deze maand echter met één omstreden keuze die reeds breed is uitgemeten in de Engelse pers: het blad benoemt de 200 meest stijlvolle mannen van deze eeuw en schaart daar nazi-kopstuk Rommel onder (`style in the face of true adversity'). Meer in het kader van het thema zijn de vele foto's van schaars geklede vrouwen, al dan niet met zweep. Daarnaast veel mode voor mannen, onder meer gefotografeerd tegen een achtergrond van een ruig Iers landschap.

Twee langere artikelen zijn het lezen waard: over Amerikaanse wapenfreaks (`Arms aren't for shooting Bambi') en een voorbeschouwing op het boksgevecht Holyfield-Lennox met de nadruk op de dubieuze promotor Don King. Tot slot de gebruikelijke opsomming aan dure hebbedingetjes, auto's, muziek, film en drank.

*GQ March 1999, ƒ12,95

AVANTGARDE

Avantgarde zoekt het deze maand bij God. Vijf drukbezette vrouwen discussiëren over de invulling van hun geloof. Op de cover pronkt Madonna. In het bijgaande interview spreekt `delletje, seksgodin, macha, hippie' Madonna vooral over haar roem, haar rol als vrouwenicoon en dochter Lourdes. Het blijkt dat haar hond Chiquita vorig jaar naar de dierenpsychiater is geweest. Diagnose: jaloers op Lourdes.

Tevens `van Dot tot Diva', een interview met Angela Groothuizen. Verder kiezen steeds meer carrièrevrouwen voor een (jongere) man zonder sociale status. Dat blijkt deels te verklaren door een gebrek aan hoger opgeleide mannen. Ook nog een reisreportage uit Marrakech, een interview met Ewan McGregor en uiteraard het laatste modenieuws.

*Avantgarde, ƒ5.

ELLE ETEN

Elle gaat culinair. Het nieuwe Elle Eten gaat verder waar de Allerhande ophoudt en geeft tips en recepten voor de trendbewuste bourgondiër. Dat resulteert in niet alledaagse combinaties: kip met kreeft en chocolade bijvoorbeeld. Tapas ontbreken ook niet.

In een `avondvullend spektakel' worden de Iberische eenhapssnacks bereid in de keuken van de Spaanse kunstenares Dora Dolz. Uit een interview blijkt dat patron-cuisinier Jonnie Boer van toprestaurant De Librije rivierbaars en de ballen van de rog als de meest ondergewaardeerde gerechten beschouwt. Verder veel recepten onder de noemer `de smaak van de lente': met ei, voorjaarsgroente en fruittaarten. En gerechten voor het kinderpartijtje: bijvoorbeeld nori omeletrol met krab of balletjes in tah tsaiblad met Japanse gember. Tot slot Fusion Cooking, grote fornuizen, een culinaire wandeling door Venetië en 32 handige receptkaarten om uit te scheuren en te bewaren.

*Elle Eten, ƒ8,95.

EMPIRE

Interviews met Robin Williams, Kate Winslet en John Waters in het luchtige maar goed ingevoerde Britse filmmagazine Empire. Vooral het interview met regisseur Waters (o.a. Hairspray en Cry Baby) is anders dan de gebruikelijke promotiepraat. Hij spreekt onder meer over zijn fascinatie voor serial killers.

Ook in Empire wordt de hype rond de nieuwe Star Wars film The Phantom Menace verder aangezwengeld met laatste nieuwtjes en exclusieve foto's. De hoofdmoot van het magazine blijven de talrijke recensies van nieuwe films, video's, soundtracks en filmboeken.

Een aantal gerecenseerde films draait helaas al in Nederlandse bioscopen (La Vita e Bella, Urban Legends). Toch zijn er voldoende films gerecenseerd die ook hier elk moment uit kunnen komen. Empire slaat The Thin Red Line deze maand het hoogst aan.

*Empire, ƒ14,25.

QUOTE

De cover van de Quote is deze maand KLM-blauw gekleurd. Het blad vergelijkt dan ook de business class van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij met die van de concurrenten. Hoewel de KLM niet altijd de beste faciliteiten biedt, blijken Nederlanders toch veelal een voorkeur te hebben voor de nationale maatschappij. Hoofdredacteur Jort Kelder voorspelt welke `slecht presterende topmannen' dit jaar het veld zullen ruimen. Onder hen bevindt zich Ajax-preses Michael van Praag. ,,Tja, als autocraat zo'n beursfondsje leiden valt vies tegen'', aldus Kelder. Verder een verhaal over nouveaux riches die, geobsedeerd door onsterfelijkheid, monumenten oprichten. Maakt niet uit wat het kost, als het maar voor eeuwig is.

*Quote, ƒ9,95