Bergwandelaars gered dankzij mobiele telefoon

De mobiele telefoon is toch niet alleen de plaag die velen er in zien. De drie bergwandelaars die al tien dagen zoek waren in de Franse Alpen, zijn vanmorgen in goede gezondheid teruggevonden. Dankzij een laatste telefoontje van enkele seconden.

De zoenen klonken vol en warm, vanmorgen in Pralognan, nadat drie helikopters de al bijna opgegeven mannen hadden teruggebracht bij hun dierbaren. Het Vanoise bos- en berggebied behoort tot de mooiste, wildste en moeilijkst toegankelijke van de zuidelijke Savoie. Pralognan is een van de hoogste bewoonde dorpen van Frankrijk, het einde van het dal.

Toen de drie ervaren wandelaars niet thuis waren gekomen, luidden de eerste berichten opgewekt dat zij hadden gebeld en dat zij een iglo hadden gemaakt om de bitterste kou buiten te houden.

Het volgende bericht was minder positief. Het eten was bijna op, zij dronken sneeuw die zij hadden verwarmd, maar hun gasje raakte ook op. Net als de batterijen van hun GSM-telefoon. De bergbrigade van de politie begon zich steeds meer zorgen te maken. Het noodweer met mist en sneeuwbuien liet geen helikoptervluchten of tochten per ski toe. Het was zoeken in een hele grote sneeuwberg.

Totdat eergisteren een boodschap binnenkwam bij de reddingsbrigade in Modane. Er had toch nog wat stroom gezeten in de batterij. France Télécom bevestigde dat het geen grappenmaker was geweest, en dat het gesprek was binnengekomen via het GSM-netwerk van Courchevel, van een afstand van 12,5 kilometer.

Toen kon de zoekactie gericht beginnen. Gisternacht, vliegend boven de gletscher, deed een helikopter een eerste, riskante poging bij maanlicht.

Daarna trok het gebied weer dicht en zakte de hoop. Vanmorgen lukte het dankzij de zon die eindelijk weer eens scheen. Na een uur was het raak op de Arcelin-gletscher. Vermoeid, hongerig, met een baard van een dikke week, maar niet aangetast door extreme afkoeling, rolden zij uit de helikopters. Naar het ziekenhuis van Moutiers voor controle.