België

De oorlog in kleur

Tijdens de Eerste Wereldoorlog beschikte het Belgische leger over een speciale kunstenaarsafdeling. Gewapend met een penseel moest deze Section Artistique de oorlog in beeld brengen. De legerleiding wenste geen negatief beeld van de strijd aan het front en lijken mochten niet worden geschilderd, tenzij in Duits uniform. Behalve deze officiële schilders waren er ook anonieme soldaten die in hun vrije tijd het landschap of hun strijdmakkers portretteerden. Opvallend is het het gebruik van sterke kleuren. Enerzijds om het grauwe bestaan van de loopgraven te verdringen, anderzijds om de vreemde effecten van nog nooit geziene lichtflitsen, gaswolken en bominslagen weer te geven.

Het Front in Kleur 1914-1918, Galerie van het Gemeentekrediet, Passage 44 Brussel. T/m 23 mei, di-zo, 10-18u.

Chinese kostuums

Toen in de jaren '20 het Chinese operabezoek drastisch begon terug te lopen, liet de directie van de opera in Shanghai spectaculaire kostuums ontwerpen om het publiek naar de voorstellingen te lokken. Tijdens de periode dat Leo Haks in Singapore verbleef, verzamelde hij deze gewaden. Behalve de operakostuums telt zijn collectie ook een aantal papieren feestkostuums en kleding die door de doden op hun laatste reis werd gedragen. De tentoonstelling is ingericht door Frans Haks, de broer van Leo en voormalig directeur van het Groninger Museum.

Hemelse gewaden, Stedelijk Modemuseum, Gasthuisstraat 11 Hasselt. T/m 13 juni, di-vr 10-17u, za-zo 13-17u. Vanaf 1 april di-zo 10-17u. Inl 00-3211239631.

Elly Strik

De van oorsprong Haagse kunstenares Elly Strik (1961), die in Brussel woont en werkt, maakt schilderijen op gigantische vellen papier die met speldjes aan de muur zijn bevestigd. Naar aanleiding van een reeks foto's schilderde ze zelfportretten waarop telkens een deel van het gelaat is afgeschermd door een hand, een muts of een doek. Hierdoor is haar gezicht eigenlijk nooit hetzelfde. Behalve de schilderijen van Elly Strik is in hetzelfde museum recent werk te zien van videokunstenaar Jean-Claude Ruggirello.

Museum voor Hedendaagse Kunst, Leuvenstraat 32, Antwerpen. T/m 11 apr, di-zo, 10-17u. Inl 00-3232385960.

En verder

Toneel: Le rêve d'un homme ridicule (Dostojeweski), Théatre du Grand Midi, Rue Goffart 7a, Brussel. 3 t/m 27 mrt, 00-3225132178; Reismarkt in de stadshallen Brugge op 6 en 7 mrt, 10-18u, 00-3250448686; Het Koninklijk Ballet van anderen danst op muziek van George Balanchine en Astor Piazzola, 2 mrt, 20u Stadsschouwburg Vlamingstraat 29 Brugge,

00-3250448686.