Beautiful, en zo plat als wat

Niet minder dan 5.050 abri's, 1.150 stationsabri's en 200 billboards roepen het dezer dagen uit: RTL4 heeft een nieuwe Nederlandse dramaserie: Westenwind. Strakke hoofden kijken de voorbijganger aan, tegen de achtergrond van de scheepswerf waar straks de intriges en hartstochten losbarsten. In werkelijkheid zijn het er zelfs twee: de ene werf die in surséance van betaling verkeert, en de succesvolle concurrent waar echter op sinistere wijze zaken wordt gedaan. En dan is er ook nog een oude en weer opvlammende romance tussen de zoon van de bijna failliete werfeigenaar en de dochter van de directeur van die andere werf...

Westenwind, bedacht door producent Joop van den Ende en producer-regisseur Johan Nijenhuis, moet twee keer per week en 's avonds na tienen voor de volwassen RTL-kijker even verslavend worden als de soaps in de vooravond voor hun kinderen. Vooralsnog liggen er 26 afleveringen klaar, maar dat aantal is zo te zien moeiteloos vatbaar voor uitbreiding, want er lopen nog meer dan voldoende bijrollen rond die hoofdrollen kunnen worden.

Niettemin zien de makers hun serie liever niet geannonceerd als soap. Dat riekt immers naar lopende-band-werk uit een studio. Hier worden de locaties en camerastandpunten snel afgewisseld, al was het maar om de aandacht af te leiden van het soap-simplisme van de dialogen. ,,'t Is gewoon dat elke keer dat jij er niet bent, ik pas merk hoe onmisbaar jij bent'', zegt de directeur als hij zijn secretaresse een duur cadeau geeft – en reken maar dat er daar óók iets broeit.

Alles heeft Nijenhuis, samen met schrijvers wier identiteit kennelijk zó onbelangrijk is dat ze maar heel even en heel klein worden vermeld, in het werk gesteld om Westenwind een zekere chic te geven. Zo wordt de band tussen de vroegere gelieven bevestigd door hun wederzijdse hang naar scènes uit Casablanca, terwijl een ander stel onder de douche zowaar een stukje Psycho speelt en de JR-achtige werfdirecteur zijn gezin aan de goed gedekte tafel herinnert aan de prachtige Hamlet die ze recentelijk hebben gezien. Zoals daar het spel om de macht werd gespeeld, voegt hij eraan toe, zo zal ook hij zijn scheepsbouwimperium uitbreiden. Kijk ons eens kunstzinnig wezen, roept de serie ons zodoende, op gekunstelde wijze, toe.

Dat het hier om glamour voor grote mensen gaat, moet bovendien blijken uit de hitsigheid van diverse scènes (vooral veel mannen met ontblote bovenlijven, in de eerste aflevering) en uit een vrouwelijk directielid dat telkens in strakke mantelpakjes op de werkvloer paradeert om er met een suggestieve wiebelkont een willige werknemer uit te pikken. Het resulterende nummertje in de grote fabriekshal, hoerig rood belicht, is trouwens minder dan softporno.

Beautiful people dus, blijkens de aftiteling aangekleed door Hugo Boss, en zo plat als een dubbeltje. Tussen de soaps uit de vooravond en het drama van de publieke omroepen blijft Westenwind ergens halverwege steken, ongeveer ter hoogte van Dallas.

Maar wacht even, ik heb nog niet eens verteld van het bange meisje uit Jakarta, dat op een zolderkamertje verscholen zit, met een baby'tje dat haar is overkomen toen de werfdirecteur zijn Hugo Boss even niet aanhad. Daar komt natuurlijk óók nog heibel van. Dat meisje is Linda Wagenmakers uit Miss Saigon, die tevens het titellied zingt. Enfin, ze verwachten er bij RTL4 dus veel van.

Westenwind, RTL4, 22.00-23.00u.

    • Henk van Gelder