Baan wil dit kwartaal 15 miljoen dollar besparen

Baan Company wil het lopende kwartaal 15 miljoen dollar op kosten besparen. Dat blijkt uit een intern memo van president Mary Coleman. Ze geeft daarin aan dat Baan per werknemer jaarlijks 14.000 dollar uitgeeft aan reizen, twee keer zoveel als de concurrentie.

Coleman schrijft verder: ,,Ik kan niet beloven dat er geen verdere ontslagen zullen vallen, omdat we geen duidelijk beeld hebben van de vraag [naar onze software] in de komende kwartalen.'' Bij Baan zijn 1.200 van de 6.000 banen geschrapt. De kostenbesparing van 15 miljard dollar wil Baan realiseren door zeer selectief nieuw personeel aan te trekken en vertrekkende werknemers alleen te vervangen op kritische plaatsen zoals verkoop en dienstverlening.

Baan boekte vorig kwartaal 250 miljoen dollar verlies, naar eigen zeggen door tegenvallende marktomstandigheden. Het bedrijf is al sinds begin vorig jaar in problemen door ongeoorloofde boekhoudmethoden en vermeende belangenverstrengeling tussen Baan en Vanenburg Ventures, de investeringsmaatschappij van de broers Baan. Het softwarebedrijf verbreekt steeds meer banden met de investeringsmaatschappij. Zo zal Baan een als nieuw hoofdkantoor bedoeld gebouw in de VS, dat Vanenburg voor 40 miljoen dollar kocht, niet betrekken. Het belang van Vanenburg in Baan is afgenomen tot 23,2 procent doordat banken aandelen Baan verkopen die Vanenburg in onderpand heeft gegeven.