ABN Amro 2 mld kwijt door crises

De financiële brandhaarden in Rusland, Azië en Latijns-Amerika hebben ABN Amro vorig jaar mogelijk 2 miljard gulden gekost. Mede door de problemen in de opkomende markten gaat de bank vooral in Europa en de Verenigde Staten op zoek naar overnamekandidaten.

Dit heeft ABN Amro vanochtend bekendgemaakt tijdens een toelichting op de jaarcijfers. Ondanks de tegenvallers in de opkomende markten zag de bank de nettowinst met 4,5 procent stijgen tot 4,03 miljard gulden. Voor het lopende jaar wil de bank nog geen concrete winstprognose geven.

Naast een handelsverlies van ruim 300 miljoen gulden in obligaties van opkomende landen, zorgde ook de Russische bankencrisis voor een fikse strop. ,,We hadden voor 450 miljoen gulden aan vorderingen op Russische banken. Die vorderingen zijn er nog wel, maar de banken niet meer. Dat verlies hebben we volledig genomen en daar kan geen tegenvaller meer bijkomen'', aldus bestuursvoorzitter J. Kalff vanochtend.

Nog eens 1,4 miljard gulden heeft ABN Amro opzij gelegd voor debiteurenrisico's in Azië en Latijns-Amerika. De totale stroppenpot voor allerhande risico's omvat nu ruim 1,8 miljard gulden, tegenover 1,6 miljard een jaar eerder. ,,Ik ben blij dat wij deze pot aan het begin van het jaar zo goed hebben gevuld'', aldus Kalff.

Vooral in de tweede helft van het jaar heeft ABN Amro flinke tegenwind gehad. De nettowinst daalde in die periode met bijna 15 procent. Of deze winstdaling zich dit jaar voortzet is niet duidelijk. ABN Amro vertrouwt er nog steeds op dat de financiële doelstelling (12,5 procent winstgroei) dit jaar wordt gehaald.

De grootste onzekerheid zit volgens Kalff in Brazilië, waar ABN Amro vorig jaar de grote bank Banco Real heeft overgenomen. ,,De economie zal dit jaar zeker krimpen. Vorig jaar hebben we 250 miljoen opzijgezet, en voor dit jaar verwacht ik dat de voorzieningen wat hoger zullen zijn.''

De komende jaren gaat ABN Amro zich meer concentreren op mogelijke acquisities in Europa en de Verenigde Staten. ,,De laatste tijd hebben we behoorlijk wat overnames gedaan in de opkomende markten. We gaan ons nu meer focussen op de eurozone, waar we een grotere kritische massa zullen zoeken. Het ligt bijzonder voor de hand dat we in Europa rondkijken'', verklaarde Kalff vanochtend.

De relatief lage winstgroei kwam voor beleggers vanochtend niet als een verrassing. In het najaar had de bank al bekendgemaakt dat de winst, in tegenstelling tot eerdere prognoses, niet of nauwelijks zou toenemen. De koers van het aandeel daalde vanochtend met 20 eurocent tot 18,75 euro.