Aan ophouden denkt niemand

Oostenrijk is verbijsterd over het exceptionele natuurgeweld, en vraagt zich af of lawines niet beter te voorspellen zijn.

Landeck, het dorpje aan de Arlberg dat door de lawinecatastrofe van Galtür en Valzur tot hét crisiscentrum van Tirol is uitgegroeid, lijkt geheel in de greep van het leger: helikopters, trucks en soldaten bepalen het beeld in de straat. Iedereen, ook de vrijwilligers van de bergwachten, maakt een uitgeputte indruk.

Maar aan ophouden denkt niemand. De inwoners hebben het taxivervoer overgenomen, omdat de echte taxi's voor de geëvacueerden worden gebruikt. De internationale pers is er massaal aanwezig.

,,De gebeurtenissen van de laatste twee dagen zijn het ergste wat Tirol in deze eeuw is overkomen'', zegt Wendelin Weingartner, Landeshauptmann van Tirol. Onmiddellijk nadat de omvang van de ramp in Galtür bekend werd, vertrokken de Oostenrijkse kanselier Viktor Klima, vice-kanselier Wolfgang Schüssel en de ministers van Defensie en Binnenlandse Zaken naar Innsbruck en vervolgens Landeck.

,,Het is duidelijk dat een dergelijke ramp niet voorspeld kan worden. Het heeft dus ook geen zin daar nu over te peinzen. Het enige wat telt is dat nu zo snel en zo goed mogelijk geholpen moet worden, ook in financieel opzicht'', aldus Klima. Schüssel zei dat niet alleen de bevolking materieel geholpen zal worden, maar ook de vakantiegangers. ,,Wij zijn het toerismeland nummer één in de wereld en wij zullen goed voor onze gasten zorgen'', beloofde Schüssel.

De verslagenheid is groot in Oostenrijk, vooral omdat de ramp in Galtür snel werd opgevolgd door meer slechte berichten uit het kleinere Valzur.

Vrij snel ook waren er kritische geluiden te horen. De Oostenrijkse televisie berichtte meteen na een uitgebreid nieuwsjournaal gisteravond over de noodzaak om onderzoekscentra voor lawines op te richten zoals die in Zwitserland en Frankrijk al bestaan. Deze centra maken niet alleen de voorspelling van sommige lawines mogelijk, maar zijn ook als informatiecentra in gevallen van nood van grote waarde. Doordat een dergelijk instituut in Oostenrijk ontbreekt, is het vergaren van informatie veel tijdrovender. De lawine in Valzur werd overigens wel voorspeld, maar het dorp kon niet meer worden geëvacueerd wegens het slechte weer gisteravond.

Ook wordt de vraag gesteld of de bewoners van Galtür en andere van de buitenwereld afgesneden dorpjes niet al veel eerder weggehaald hadden moeten worden. Hebben de belangen van de toerisme-industrie zo zwaar gewogen dat men te lang heeft gewacht, vroegen Oostenrijkse journalisten zich af. Op radio en televisie maken bezorgde burgers van hun hart geen moordkuil: ,,Ik word razend als nu gezegd wordt dat wij zo veel mensen niet eerder hadden kunnen evacueren'', zegt een inwoner van Wenen.

In Tirol zouden op 7 maart deelstaatverkiezingen worden gehouden, maar gouverneur Weingartner heeft voorgesteld deze uit te stellen. ,,Wij hebben nu andere zorgen.''

    • Karin Jusek