Woody Harrelson

In een reeks profielen van eigentijdse sterren deze week Woody Harrelson, de voormalige barkeeper uit de tv-serie Cheers, die in The Thin Red Line een sergeant speelt.

Omdat Woody Allen rossig is, dacht ik altijd dat de naam Woody iets met rossig te maken had, maar sinds Woody Harrelson Woody Boyd speelde in de sitcom Cheers, staat vast dat een Woody ook blond kan zijn. Dat past ook beter bij de betekenis van de naam, want Woody, zegt het woordenboek, betekent dom. Woodrow Tracy Harrelson (Midland, Texas, 23 juli 1961) speelde Woodrow Tiberius Boyd in de succesvolle tv-serie alsof hij met dat personage meer dan een voor- en een bijnaam deelde; de acteur deed voortvarend het cliché vergeten dat je intelligent moet zijn om een dom blondje te kunnen spelen. Harrelsons oogopslag was even schaapachtig als zijn oneliners en als troubadour had de barman aan één woord en één akkoord genoeg voor een door hem zelf op de piano begeleid liefdeslied: 'Kelly Kelly Kelly Kelly Kelly'.

Harrelson was, na Shelley Long, Ted Danson en Kirstie Alley, de laatste acteur uit de cast van Cheers die naar de film wist over te stappen, maar hij had er uiteindelijk het meeste succes. Net als bij de andere acteurs maakte Hollywood aanvankelijk gebruik van Harrelsons door Cheers gecreëerde imago. Toen Oliver Stone hem in 1994 castte in Natural Born Killers, had Harrelson al gespeeld in White Men Can't Jump en Indecent Proposal maar het was de herinnering aan de barman uit Cheers, een goedmoedige sul, die het publiek sympathie moest laten voelen voor Mickey, die met zijn Mallory in Stones versie van Bonnie en Clyde voor de kick aan het moorden slaat. Met een andere acteur in de hoofdrol had Stone de liefde die de media in zijn film opvatten voor de massamoordenaar minder aannemelijk kunnen laten lijken.

Natural Born Killers veranderde Harrelsons imago. Aan Stone`s film hield de acteur dreiging over, alsof je steeds moet raden of er achter zijn blond-en-blauw niets dan wel agressie schuil gaat. Met deze extra uitstraling heeft Harrelson vervolgens al zijn verdere rollen geladen, ook al lopen die uiteen van de meligheid van Kingpin (1996) tot de Europese bombast van Welcome to Sarajevo (1997). Het beste resultaat als acteur behaalde Harrelson tot nu toe in Milos Formans The People vs Larry Flynt, waarin hij pornobaas Larry Flynt speelt, de oprichter van het vieze blaadje Hustler, die in Amerika tot voorvechter van de vrijheid van meningsuiting kon uitgroeien. De rol leverde Harrelson een Oscarnominatie op. Vorig jaar werd Harrelsons dubbelzinnige filmpersoonlijkheid perfect gebruikt in Barry Levinsons visionaire satire Wag the Dog. Daarin moet Harrelson de held spelen in een slechts in de media bestaande oorlog tegen Albanië. Harrelson is geknipt voor de rol, vinden de producenten van de oorlog - tot blijkt dat hij een uit de gevangenis geleende psychopaat is. Harrelson is hard op weg op het doek een echte Amerikaan te worden. Hij mocht mooi sterven voor het vaderland in The Thin Red Line, is al vergeleken met Gary Cooper en John Wayne en in The Hi-Lo Country, de nieuwe film van Stephen Frears, speelt de domme barman een integere cowboy.

    • Bianca Stigter