VW maakt recordwinst en passeert Toyota op ranglijst

Volkswagen (VW) heeft vorig jaar het winstrecord van 1997 ruimschoots overtroffen. Het nettoresultaat ging omhoog met 65 procent van 1,36 miljard mark naar 2,24 miljard mark (2,5 miljard gulden). De omzet groeide met 18,5 procent tot 134,2 miljard mark. De koers van het Volkswagen-aandeel daalde vanmorgen met ruim 10 procent tot 60,04 euro door een mededeling van VW over mindere vooruitzichten voor dit jaar. VW maakte de resultaten over 1998 gisteren na de sluiting van de beurs in Frankfurt bekend. Op 25 maart maakt VW meer bijzonderheden bekend.

Het aantal verkochte auto's van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda kwam uit op een record van bijna 4,75 miljoen. Daarmee verdrong Volkswagen naar eigen zeggen het Japanse Toyota van de derde plaats op de wereldranglijst, die wordt aangevoerd door de Amerikaanse producenten General Motors en Ford.

VW's aandeel op de wereldmarkt ging omhoog van 10,4 naar 11,4 procent. Alle vier de merken wisten de verkoop te vergroten. Het merk VW boekte de grootste progressie. In Latijns Amerika liep de verkoop terug.

Het aantal werknemers groeide met 18.000 tot 298.000.

Voor dit jaar zijn de perspectieven minder gunstig, omdat de situatie op de wereldmarkt is verslechterd. ,,Zoals het er nu uitziet, is een verdere winststijging moeilijk haalbaar'', zo deelde VW mee. In januari hadden Audi, Seat en Skoda al te maken met een vermindering van de verkoop in vergelijking met dezelfde maand van vorig jaar.

Gisteren meldde de Duitse krant Bild dat het nieuwe kever-model van VW in Duitsland minder goed verkoopt dan verwacht. In de VS, waar de New Beetle in het voorjaar van 1998 al werd geïntroduceerd, was in een paar maanden de gehele jaarproductie van 130.000 stuks uitverkocht. In Europa kwam de nieuwe kever in november op de markt. In Duitsland werden in januari 17.000 stuks verkocht. Volgens deskundigen is de auto met zo'n 40.000 gulden te duur.

De directie heeft voorgesteld het dividend met 25 procent te verhogen tot 0,75 euro per gewoon aandeel en tot 0,80 euro per preferent aandeel. (DPA, AFP, Reuters)