VS verbieden contract China over satellieten

De VS weigeren een licentie af te geven voor een overeenkomst tussen het Amerikaanse satellietbedrijf Hughes Electronics en een Chinees telecommunicatieconsortium over de lancering van Amerikaanse satellieten. Volgens de Amerikaanse regering bestaat bij de uitvoering van het contract, waarmee een bedrag van 900 miljoen gulden is gemoeid, de kans op het uitlekken van gevoelige Amerikaanse militaire technologie. Het is voor het eerst dat Washington een dergelijke overeenkomst heeft afgewezen.

Met de maatregel lijkt de Clinton-regering een nieuw conflict in de moeizame betrekkingen met China voor lief te nemen. Waarnemers gaan er vanuit dat Peking het ingrijpen van Washington zal uitleggen als het bewijs dat de VS China nog altijd beschouwen als een militaire dreiging, en dat de hartelijke woorden van president Clinton, vorig jaar tijdens zijn bezoek aan China, weinig waarde hebben. Volgens de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is dat onjuist. ,,Zolang sprake is van de juiste veiligheidsmaatregelen, zijn satellietlanceringen vanuit China in het belang van zowel China als de VS'', zei woordvoerder James Foley.

De maatregel van gisteren gaat vooraf aan de presentatie van een rapport door een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, volgende maand, over onderzoek naar de betrokkenheid van de Amerikaanse satelliet-bedrijven Hughes Electronics en Loral Space and Communications bij het vrijgeven van militair-gevoelige informatie aan China. Volgens Republikeinse Congresleden hebben beide bedrijven, na de explosie van een Chinese raket in 1996, met daarin satellieten van beide fabrikanten, bij de reconstructie van de ramp in samenwerking met hun Chinese partners hun mond voorbij gepraat. Zowel de Amerikaanse bedrijven als de Chinese autoriteiten ontkennen dat. Volgens Peking komen de beschuldigingen voort uit de ,,Koude-Oorlogmentaliteit'' die er onder de Republikeinse Congresleden bestaat.

Woordvoerder Joe Lockhart van het Witte Huis heeft gezegd dat vijf Amerikaanse ministeries zich tegen de overeenkomst hebben uitgesproken. Volgens Lockhart bestaat er gegronde reden voor de vrees dat informatie uitlekt omdat het Chinese Volksbevrijdingsleger bij het telecommunicatieconsortium betrokken is. Het ministerie van Handel heeft voor de overeenkomst gestemd omdat het vreest dat de VS de lucratieve satellietmarkt aan Europese concurrenten zullen verspelen.