VS: China moet snel stap zetten naar WTO

De Amerikaanse onderminister van Financiën, Lawrence Summers, heeft er gisteren tijdens zijn tweedaagse bezoek aan China bij Peking op aangedrongen haast te maken met toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO). China tracht dat al 13 jaar, maar is het niet eens met de voorwaarden.

Summers liet na gesprekken met ambtgenoot Xiang Huaicheng, premier Zhu Rongji en de gouverneur van de Chinese centrale bank, Dai Xianglong, doorschemeren dat het geduld in de VS opraakt, te meer daar sprake is van een toenemend handelstekort met China dat, volgens Amerikaanse berekeningen, afgelopen jaar is opgelopen tot zestig miljard dollar. Toetreding tot de WTO betekent dat China zijn markt meer moet openstellen, waardoor de Chinese import kan groeien.

,,Aan het begin van een nieuwe ronde van onderhandelingen en met de politieke kalender op het oog, bestaat nu een kans [voor een overeenkomst] die zich voorlopig niet zal herhalen'', aldus Summers in een verwijzing naar de naderende Amerikaanse verkiezingen die de bereidwilligheid in Washington alleen maar zou doen afnemen.

De haast van Amerikaanse kant houdt ook verband met het aanstaande bezoek van premier Zhu Rongji aan de VS in april dat lijkt uit te draaien op een reeks topontmoetingen zonder de warme toenadering die het bezoek van president Clinton vorig jaar aan China kenmerkte.

Washington heeft vaak zijn zorgen uitgesproken over het Chinese beleid ten aanzien van de mensenrechten – dat in zijn repressieve vorm onverminderd wordt voortgezet – en het handelstekort met China. Bovendien bestaat, naar aanleiding van de Clinton-Lewinsky-affaire, aan Chinese zijde minder vertrouwen in het Amerikaanse leiderschap.

Om die redenen is in de nabije toekomst een aantal belangrijke bezoeken aan China gepland, die meer inhoud moeten geven aan het eerste bezoek van premier Zhu aan de VS en vooral aan de gehele Chinees-Amerikaanse betrekkingen. Na Summers zullen binnen een week de Amerikaanse vertegenwoordiger van handel Charlene Barshefsky, minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en twee andere kabinetsfunctionarissen China aandoen.

Aangaande bilaterale handel en toetreding tot de WTO lijkt overeenstemming ver weg. China lijkt onverstoorbaar in zijn overtuiging dat het als `ontwikkelingsland' recht heeft op soepele toetredingsregels. Peking blijft zeer terughoudend in de volledige opening van de Chinese markt – een voorwaarde van de WTO – omdat het vreest dat de invloed van buitenlandse bedrijven desastreuze gevolgen heeft voor de zeer verzwakte Chinese economie.

De VS, evenals andere WTO-lidstaten, beweren dat China als 's werelds negende exportland geen enkel recht heeft op soepeler voorwaarden.

    • Floris-Jan van Luyn