Spoedevacuaties uit Alpengebied

Uit de door lawines bedreigde wintersportgebieden in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen is vandaag een massale evacuatie met helikopters van inwoners en toeristen op gang gekomen. Volgens Nederlandse hulporganisaties worden zes, of mogelijk dertien Nederlanders vermist na een lawine die gistermiddag het Oostenrijkse Galtür trof.

Aan het begin van de middag zou met hulp van snel ingevlogen Amerikaanse, Duitse en Zwitserse legerhelikopters een luchtbrug worden begonnen naar Galtür, gelegen in de Oostenrijkse provincie Tirol. Naar schatting van de autoriteiten moeten in totaal meer dan drieduizend bewoners en toeristen worden geëvacueerd. De operatie gebeurt onder druk van voorspellingen van meer slecht weer in de loop van de dag.

In Galtür kwamen gistermiddag bij een lawine in het midden van het dorp ten minste zestien mensen om het leven, onder wie twee kinderen. Zeker zeventien mensen raakten gewond, van wie zeven ernstig. Onder de eenendertig personen die nog worden vermist in Galtür zijn Oostenrijkers en Duitsers en mogelijk ook een aantal Nederlandse vakantiegangers. Volgens de autoriteiten worden in elk geval nog tien kinderen vermist. De kans dat de vermisten nog in leven zijn, wordt met het uur geringer. Een tweede lawine vannacht in Galtür maakte geen slachtoffers, maar blokkeerde de toegang over de weg nog verder.

Een team van de Alarmcentrale van de ANWB met onder anderen twee artsen is op weg naar Landeck, van waaruit de reddings- en evacuatiewerkzaamheden rond Galtür worden gecoördineerd. Een woordvoerder van de ANWB sprak aan het begin van de middag over zes Nederlandse vermisten. Eerder noemde SOS International een aantal van dertien vermiste Nederlanders.

Ook in Zwitserland voerden helikopters vandaag een race tegen de klok om voor het invallen van de duisternis en meer slecht weer duizenden mensen te evacueren. Zes helikopters zijn ingezet om ongeveer duizend mensen, voornamelijk toeristen, weg te vliegen uit Goms in het zuidoosten van het kanton Wallis, zo meldt Reuters. Ook in geïsoleerde gebieden in het kanton Bern hebben evacuaties plaats. In totaal zitten zo'n 60.000 mensen vast in de Zwitserse Alpen, van wie meer dan de helft (buitenlandse) toeristen.

Galtür was al meer dan een week van de buitenwereld afgesloten toen het ongeluk gebeurde, aldus onze correspondent in Wenen. De storm die het Paznaundal teisterde was zo hevig dat pas vanochtend om 6.45 uur de eerste helikopters met helpers, zoekhonden en technische apparatuur vanuit Landeck konden vertrekken. Doordat hulp van buiten niet mogelijk was, moesten veel helpers met blote handen naar de vermiste personen graven. ,,Dit was geen sneeuw, dit was beton'', zei vanmiddag voor de Oostenrijkse radio een Nederlandse toerist die had meegeholpen met de eerste reddingswerkzaamheden.

REPORTAGE: pagina 7