Seoul wil toenadering tot noorden

De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung wil een alomvattende overeenkomst met Noord-Korea om het probleem van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma tot een oplossing te brengen en om de heersende spanningen op het schiereiland tot een einde te brengen.

President Kim zei dit vanmorgen op een persconferentie ter gelegenheid van de eerste verjaardag van zijn presidentschap. Noord-Korea zou in de overeenkomst moeten beloven ,,een einde te maken aan de productie van massavernietigingswapens''. Van de Verenigde Staten en Japan verlangt Kim dat ze diplomatieke relaties met het noorden aangaan. Kim wil ook dat de VS het handelsembargo tegen Noord-Korea opheffen. Het noorden zou als ,,gewoon lid van de internationale gemeenschap'' op zijn verantwoordelijkheden kunnen worden aangesproken.

Zuid-Korea zelf overweegt het noorden meer humanitaire hulp te geven en is bereid tot meer economische samenwerking. Ook is Zuid-Korea bereid zeventien Noord-Koreaanse spionnen, die deze week vrij worden gelaten, naar het noorden te laten reizen, mits Noord-Korea ook zuidelijke gevangenen laat gaan. ,,We nemen geen eenzijdige stappen'', aldus Kim, ,,dat zou onze bevolking niet accepteren.'' Van Noord-Korea wil president Kim verder rechtstreeks overleg op regeringsniveau voor verbetering van de relaties.

De spanning rond Noord-Korea is de laatste tijd gestegen wegens Amerikaanse verdenkingen over nucleaire activiteiten in een ondergrondse faciliteit in Kumchangni. De Amerikaanse regering is al in onderhandeling met Noord-Korea over inspectie van deze installatie, maar tot dusver zonder resultaat. De regering-Clinton heeft enige maanden terug oud-minister van Defensie William Perry aangesteld als coördinator van het Noord-Koreabeleid. In de Amerikaanse pers zijn berichten opgedoken dat hij binnenkort naar Noord-Korea reist.

De stappen tot verbetering van de relaties met het noorden passen in Kims `zonneschijnbeleid' dat, zo zei hij vandaag, ,,steun krijgt uit de hele wereld''. Toch moest hij op een vraag erkennen dat er onder conservatieven in de VS tegenstand bestaat. Hij zei daarover slechts dat hij ,,uitleg in het Amerikaanse Congres heeft gegeven''.

Kim wilde niet speculeren over een eventueel mislukken van zijn aanbod, maar hij zei wel dat een noordelijke afwijzing zou leiden tot ,,internationale druk'' op Noord-Korea en ,,economische problemen'' voor het land. Sinds het ineenstorten van het communistische blok verkeert Noord-Korea in een economische crisis en bovendien heerst er al een aantal jaren hongersnood.

    • Hans van der Lugt