Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Een reportage over de verwachting dat het aantal levertransplantaties de komende tijd ernorm zal toenemen door besmetting met hepatitis C. Verder aandacht voor de burgeroorlog in Angola die weer in alle hevigheid is opgelaaid. De strijd gaat vooral om de grondstoffen olie en diamanten. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Verslag van het bezoek van minister Herfkens aan Mozambique en aandacht voor dubieuze fondsen die geld inzamelen voor goede doelen. Wat er met het geld gebeurt is niet altijd even duidelijk. Ned.1, 20.30-21.06u.

Nova. Reportages uit de gebieden met lawine-gevaar in Zwitserland en Oostenrijk en de gevolgen van de verkiezingen van Provinciale Staten voor de Eerste Kamer. Ned.3, 22.30-23.00u.

DOCUMENTAIRES

Yoy. De Poolse Iwona Guzowska (21) won als eerste vrouw een gouden medaille als wereldkampioene kickboksen. Als meisje maakte ze al gebruik van de kracht van haar lichaam; om haar moeder en broertje te beschermen tegen de agressie van haar vader. Ned.1, 18.34-18.59u.

Veldpost Europa. In Sevilla krijgen bewoners van een krottenwijk na jarenlang wachten eindelijk een huis. In hun afval weten mensen uit andere wijken nog veel waardevols te vinden. En in Eindhoven wordt een ernstig vervuilde woning ontruimd. De buurman geeft over de schutting commentaar. Ned.3, 19.55-20.25u.

Tomorrow's world. O.a een volledig nieuw ontwerp voor een motorhelm en een nieuwe snellere test voor hersenvliesontsteking. BBC1, 20.30-21.00u.

Abenteuer Forschung. Over het gebruik van kernenergie en de alternatieven. Duitsl.2, 21.00-21.45u.

Dossier weerwerk. Laatste aflevering van dit seizoen gaat over de Hoogoven-werknemer Ronnie Helderman die het niet eens is met zijn veroordeling in hoger beroep wegens dood door schuld. Bij een ongeval in 1995 kwam een collega om het leven. Volgens hem treft Hoogovens mede-schuld omdat het door de werkdruk voor niemand mogelijk was zich aan de veiligheidsvoorschriften te houden. Ned.3, 21.02-21.27u.

Kaap de Goede Hoop. Aandacht voor enkele vrouwen onder wie een predikante die de workshop stand-up comedy volgen, schoolkeuze en een multicultureel ouderencentrum in de Arnhemse volkswijk Klarendal. Ned.3, 21.27-21.52u.Modern times. Serie over bookmakers met een kleine, onafhankelijke bookmaker die het moet opnemen tegen de grote jongens. Afl.: Bookies never lose. BBC2, 22.00-22.50u.

Trouble at the top. Reportageserie over zes topmanagers die aan een nieuwe baan beginnen. Vanavond over iemand die zijn schoenmakersbedrijf concurrerender wil maken met het maken van kinky herenschoenen. Afl.: Kinky boot factory. BBC2, 22.50-23.30u.

Het derde oog: De andere sekse. Slot van een serie over de verschillen tussen mannen en vrouwen. In het verleden lagen de verhoudingen tussen de man en de vrouw totaal anders dan tegenwoordig. Door de landbouw en later de verstedelijking zijn die verhoudingen scheef getrokken. De vrouw rebelleerde en zorgde voor een oorlog tussen de seksen. Belg.2, 23.05-24.00u.

Nachtstudio. Aandacht voor de rol van schrijver wetenschapper Georg Christoph Lichtenberg die precies 200 jaar geleden overleed. Zij aforismen en inzichten zijn onovertroffen. Dat hij de wegbereider was van de chaostheorie uit de wiskunde weet bijna niemand meer. Duitsl.2, 0.15-1.15u.

MUZIEK

2 Meter sessies. Aandacht voor de Belgische band Zita Swoon met de centrale man Stef Kamil Carlens. Hij maakte ooit deel uit van de succesvolle Antwerpse band dEUS, maar stapte daar uit om zijn eigen groep te beginnen. Ned.3, 23.10-23.55u.

KUNST

C land: Erfelijk belast. De lol van het lezen kan je zelf ontdekken... maar als je opgroeit in een gezin waar boeken erbij horen, krijg je het vanzelf mee. De komende boekenweek heeft als thema familie. Drie generaties vertellen over hun leesgedrag, de verschillen en de overeenkomsten. Ned.3, 20.35-21.02u.

FILM

Männerpension (Detlev Buck, 1996, Duitsland). Betrekkelijk puberale en seksistische komedie over twee gedetineerden op proefverlof. Duitsl.1, 20.15-21.45u.

Tobruk (Arthur Hiller, 1966, VS). Onpersoonlijk oorlogsavontuur over Britse pogingen om Afrikaans benzine-depôt van de nazi's op te blazen. Met Rock Hudson, George Peppard, Nigel Green. SBS6, 20.30-22.30u., onderbroken door reclame.

Dolores Claiborne (Taylor Hackford, 1994, VS). Psychologische thriller naar roman van Stephen King laat Kathy Bates excelleren als gedesillusioneerde excentriekelinge die na vijftien jaar haar dochter Jennifer Jason Leigh weerziet en misschien wel haar werkgeefster, een rijke weduwe, heeft vermoord. Credo van de film: ,,Soms moet een vrouw een kreng zijn om zich te kunnen handhaven.'' Belg.2, 20.55-23.05u.

Sunday in New York (Peter Tewksbury, 1963, VS). Komedie met Jane Fonda als maagdelijke jongedame die liefde in New York zoekt. Ook met Cliff Robertson, Rod Taylor, Robert Culp. Duitsl.1, 0.50-2.30u., nagesynchroniseerd.

Schule für Eheglück (Toni Schelkopf & Rainer Geis, 1954, West-Duitsland). Blijspel over echtelijke crisis van jong stel. Duitsl.2, 1.15-2.50u., zwart-wit.

The Cariboo Trail (Edwin L. Marin, 1950, VS). Standaard-western met Raldolph Scott als rancher, belaagd door bandiet Victor Jory. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.20u., nagesynchroniseerd.

Great Guns (Monty Banks, 1941, VS). Legerklucht met Stan Laurel en Oliver Hardy zou het begin van hun neergang hebben gemarkeerd. Morgen, SBS6, 13.25-14.40u., onderbroken door reclame.