Russische politie valt school binnen

De oproerpolitie van Sint Petersburg is gisteravond door de gebarricadeerde deuren van de Mauritsschool gebroken. De instelling is door Nederlandse evangelisten opgezet.

De leraren en leerlingen bidden om hulp van kroonprins Willem-Alexander, die vandaag in Ruslands ,,noordelijke hoofdstad' arriveert.

De inval is onderdeel van een slepende vete tussen de gemeente, die het pand vordert, en het schoolbestuur, dat zich het slachtoffer voelt van ,,mafiapraktijken'. ,,De politie is twee uur binnen geweest', zegt Willy Dorenbos, een van de Nederlandse sponsors van de school. ,,De kinderen zijn enorm geschrokken, ze zijn bij elkaar gaan staan in de kapel en hebben gezongen.'

De Mauritsschool, in 1991 gesticht door de vroegere EO-directeur Bert Dorenbos, heeft de lokalen op een steenworp van de prestigieuze Nevski Prospekt voor onbepaalde tijd in bruikleen gekregen, in ruil voor het plegen van onderhoud. In februari bepaalde de rechter dat de school de toplocatie moet verlaten, volgens het gemeentebestuur omdat het bestuur in gebreke is gebleven.

Directrice Inge Ivanova zegt juist dat er voor anderhalf miljoen gulden is verbouwd. Zij en het echtpaar Dorenbos zijn ervan overtuigd dat hier de georganiseerde misdaad aan het werk is. Die zou het niet alleen op het dure pand hebben gemunt, maar ook op de ,,uitstraling van democratie op christelijke grondslag die niet past bij de mafiacultuur', aldus Willy Dorenbos. De omsingeling van het schoolgebouw ziet zij in het verlengde van de huurmoord op het democratische Doema-lid Galina Starovojtova afgelopen herfst.

Een delegatie van leraren en leerlingen wil de kroonprins vanmiddag met een petitie en rood-wit-blauwe-vlaggetjes op het vliegveld opwachten. De Nederlandse consul in Sint-Petersburg heeft de zaak per fax bij de gemeente aangesneden. Willem-Alexander, die onder meer het driedaagse congres The Future of War komt bijwonen, wacht een pijnlijk moment als hij de hand van gouverneur Vladimir Jakovlev moet schudden. Jakovlev presideert over ,,de misdaadhoofdstad van Rusland' en wordt in de westerse pers afgeschilderd als een halve crimineel.

Juist omdat de school-met-de-bijbel zo oranjegezind is (op de binnenplaats staat een houten schip met de naam Koningin Beatrix, terwijl haar portret als dat van een beschermheilige voor de ramen hangt) wordt de prins extra in verlegenheid gebracht. Zowel de politie als de lokale media omschrijven de Mauritschool als een enge Nederlands-Amerikaanse sekte.

De Amerikaanse godsdienstleraar Gary van der Hart, die zich met de leerlingen in het pand heeft verschanst, heeft laten weten dat de gemeente juridisch gezien in haar recht staat. ,,Maar hebben ze het morele recht de school te ontruimen?' vraagt hij zich af. Het negentiende eeuwse gebouw is toegewezen aan de politiekliniek, die in verband met de uitbreiding van de Hermitage moet verhuizen. De maandag begonnen omsingeling duurde vanmorgen voort.

    • Frank Westerman