Rijksmuseum verwerft doek Van Mieris

Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft met steun van de Vereniging Rembrandt een 18de-eeuws schilderij van Willem van Mieris en een ivoren, 17de-eeuwse sculptuur van de Vlaming Francis van Bossuit kunnen verwerven. Het gaat om De Rarekiek van Van Mieris (1662-1747), kosten 1.2 miljoen gulden, en laat een speelman zien, die `een poppespel of ander aardigheid te kyken draagd', aldus een 18de-eeuwse kwitantie. De Leidse verzamelaar Allard de la Court betaalde in 1718 duizend gulden voor het doek dat bij de Maastrichtse kunsthandel Noortman werd aangekocht. Het Rijksmuseum bezit al twee schilderijen van Willem van Mieris.

De 44 centimeter hoge ivoor van Van Bossuit (1635-1692), kosten acht ton, laat de oorlogsgod Mars zien. Het is het enige vrijstaande beeld van deze destijds beroemde meester, die stilistisch enigszins verwant is met Adriaen de Vries (1556-1626), wiens werk nog tot 14 maart in het Rijksmuseum te zien is.