Rede Greenspan laat beurs koud

Na de sterke stijging van gisteren, toen de AEX-index al 8,38 punten hoger sloot op 536,69 punten, zetten de aandelenkoersen aan het Damrak vanmorgen hun opmars voort. Tegen het middaguur was de index met 6,37 punten gestegen tot 543,06 punten.

Na een rustige start zorgden kooporders in een dunne markt voor soms flinke winsten onder de AEX-fondsen. Numico, Hoogovens, VNU en Aegon waren de sterren op een vriendelijk gestemde beurs. De opmerking van Fed-voorzitter Greenspan dat de koersen te hoog zijn leidde dit keer niet tot een dip op Wall Street en de Europese beurzen.

Unilever, dat 16 miljard gulden wil overmaken aan zijn aandeelhouders, ging vandaag iets omlaag. De zeep- en levensmiddelenfabrikant verloor een bescheiden 0,40 euro op 69,10. Volgens de handel hebben beleggers de extra winstuitkering al verwerkt, en concentreren ze zich nu op Unilevers onzekere winstvooruitzichten in het lopende jaar.

Pvc-fabrikant EVC, die eind 1994 naar de beurs stapte met een introductiekoers van 77 gulden, zakte fors. De koers viel met bijna 7 procent naar 5,5 euro, ofwel 12,1 gulden. In een paar jaar tijd is de koers met ruim 80 procent gedaald. Sinds de introductie kampte EVC met minimale winstcijfers of verliezen. De vooruitzichten zijn eveneens somber.

Numico boekte een fors herstel. Technisch, zo oordeelde de markt. De fabrikant van speciaalvoeding had de laatste dagen flink onder druk gestaan. Numico schoot 1,65 euro omhoog naar 42,15 euro. Hoogovens was eveneens vast gestemd. De staal- en aluminiumfabrikant dikte 1,35 euro aan op 28,45. Ook voor Hoogovens gold dat het fonds lange tijd onder druk heeft gestaan.

Aegon schoot verder omhoog. De verzekeraar won 2,35 euro op 95,25. De verzekeraar lijkt niet meer stuk te kunnen bij beleggers, ondanks een zeer hoge koers-winstverhouding.

Op de obligatiemarkt was de stemming wat zwakker. Nadat de rente op de 10-jaars staatsobligatie gisteren al met 3 basispunten (honderdsten van procenten) steeg naar 3,93 procent, kwamen daar vanmorgen nog eens twee basispunten bij op 3,95 procent. Anders dan de aandelenmarkt reageerde de Amerikaanse obligatiemarkt gisteravond wel met onrust op het mogelijke vooruitzicht van een Amerikaanse renteverhoging, die uit de woorden van Greenspan viel af te leiden.