Racisme op Internet neemt toe

Het aantal Amerikaanse racistische groeperingen op het Internet is in één jaar tijd met 60 procent toegenomen, aldus een rapport van het Southern Poverty Law Centre (SPLC), een Amerikaanse organisatie voor de rechten van de mens in Alabama. Volgens het rapport hebben meer dan de helft van de ongeveer 500 `haatgroepen' die in de VS actief zijn een Internet-pagina. In 1997 werden er 163 sites geteld, een jaar later waren dat er 254. ,,Het is goedkoop en je hoeft er niet geletterd voor te zijn'', zegt SPLC-woordvoerder Mark Potok. ,,Je kunt gemakkelijk tekst van andere pagina's stelen.'' Volgens Potok richten de Ku Klux Klan en andere racistische groeperingen zich steeds vaker op middelbare scholieren bij de verspreiding van hun boodschap. ,,De beweging is minder geïnteresseerd in de rekrutering van straattuig dat graag in kroegen vecht.'' Volgens SPLC is het aantal haatgroepen in de VS toegenomen dankzij de mogelijkheden die het Internet biedt voor propaganda op grote schaal. (Reuters, AFP)