Quebec wil 16 mln schadevergoeding

Quebec eist 16 miljoen gulden compensatie van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Het bedrag is een tegemoetkoming in de kosten die de Canadese stad maakte tijdens de kandidatuur voor de organisatie van de Winterspelen in 2002. ,,Quebec doet een beroep op het eergevoel van het IOC en zijn leden'', schrijft burgemeester L'Allier aan voorzitter Samaranch. ,,Het vertrouwen in het IOC is niet langer vanzelfsprekend. Dat zal hersteld moeten worden.'' Salt Lake City kreeg de Winterspelen, onder meer nadat een aantal IOC-leden werd omgekocht. De burgemeester van Quebec gaf maandagavond een rapport vrij waaruit blijkt dat zijn stad niets onoirbaars heeft gedaan tijdens de campagne. De uitkomsten staan op gespannen voet met beschuldigingen van Rene Paquet, de voorzitter van de olympische commissie. Die vertelde dat Quebec benaderd was door agenten die voor gespecificeerde bedragen een pakket stemmen aanboden. (Reuters)