Prinses Juliana niet meer in het openbaar

Prinses Juliana (89) zal geen officiële openbare verplichtingen meer aanvaarden. Haar negentigste verjaardag, 30 april aanstaande, zal zij in kleine familiekring vieren. Ze zal niet in het openbaar verschijnen.

Dat heeft Juliana gisteren in een door haar ondertekende brief laten weten. Met het schrijven formaliseert zij de praktijk sinds de breuk van haar heup, 16 april vorig jaar. Vanaf die tijd is de prinses nergens meer in het openbaar opgetreden, met uitzondering van haar aanwezigheid bij het huwelijk van prins Maurits en Marilène van den Broek, eind mei 1998. Zij ging toen samen met prins Bernard en prinses Margriet, de moeder van Maurits, ter communie tijdens de kerkdienst. Het werd een veelbesproken daad, omdat de rooms-katholieke kerk het uitreiken van de hostie aan protestantse familieleden van het bruidspaar verbiedt.

Ook 30 april verleden jaar verscheen Juliana niet in het openbaar, omdat ze toen nog in het ziekenhuis lag. Daar herstelde ze van de operatie aan haar heup.

Eind mei 1998 maakte de Rijksvoorlichtingdienst bekend dat de prinses na haar heupoperatie enige tijd last had gehad van ,,acute verwardheid'', een verschijnsel dat bij oudere mensen wel vaker voorkomt na een operatie onder narcose. Ook na mei vorig jaar zou Juliana van die verwardheid last zijn blijven houden. Volgens de RVD is de prinses echter fysiek ,,gezond en wel'', en beweegt ze zich zonder wandelstokken door paleis Soestdijk.

Door de brief nu al te publiceren, voorkomt de prinses dat Oranjeverenigingen in het land grootse vieringen op touw zetten om haar negentigste verjaardag luister bij te zetten. Zij beveelt de lezers van de brief aan op haar verjaardag niet te proberen haar alsnog in de bloemetjes te zetten, maar vooral aan de ouderen in de eigen omgeving te denken. Dat doet enigszins denken aan eerdere oproepen van haarzelf, bijvoorbeeld bij de gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Toen liet ze ook al weten cadeaus, bloemen en mooie wensen overbodig te achten.