Politie arresteert Irakezen wegens mensensmokkel

Met de arrestatie van vijf Iraakse mannen denkt de politie van Amsterdam een netwerk van mensensmokkelaars te hebben opgerold. Zij worden ervan verdacht tientallen Irakezen het land in en uit te hebben geloosd. Velen reisden via Parijs naar Scandinavische landen. De politie sluit meerdere arrestaties niet uit.

De mannen worden ook verdacht van het vervalsen van documenten, heling en het frauderen met telefoonkaarten. Hoe het netwerk aan de te smokkelen landgenoten kwam is nog onderwerp van onderzoek, vermoedelijk kwamen de slachtoffers al met valse documenten naar Nederland. Wel weet de politie dat de gesmokkelde Irakezen tussen de 1.500 en 9.000 Amerikaanse dollar betaalden.

Volgens de politie kregen de slachtoffers niet alleen nieuwe reis- en identiteitsdocumenten, maar verzorgden de verdachten ook valse of gestolen schooldiploma's, doktersverklaringen en rijbewijzen.

Irakezen die als ,,vluchteling'' te boek staan en op basis daarvan niet terug mogen of op vakantie kunnen naar hun geboorteland, konden ook bij de verdachten terecht. Voor een paar honderd gulden werden de Iraakse douanestempels uit het reisdocument verwijderd en vervangen door andere stempels.

Het netwerk was volgens de politie ook behulpzaam bij het opmaken van documenten die bewijzen dat er geld naar Iraakse familieleden is overgemaakt. Zo'n verklaring geeft in Nederland recht op belastingaftrek, aldus de politie, die nog niet in kaart heeft hoe groot deze vorm van fraude was.

De politie kwam de zaak op het spoor via informatie uit een andere mensenhandelzaak. Het vijf maanden durende onderzoek, dat zich toespitste op twee hoofdverdachten van 28 en 29 jaar, leidde vorige week tot huiszoekingen op vijf locaties in de Randstad en Flevoland.

Daarbij werd beslag gelegd op tientallen documenten, nagemaakte stempels voor documentvervalsing, naaigerei om documenten weer in elkaar te zetten, laminaat waarmee pasfoto's worden geplastificeerd, honderden gemanipuleerde telefoonkaarten en valse aangiften van gestolen reisdocumenten. (ANP)