Politici Singapore veroordeeld wegens toespraak

Twee Singaporese politici van de oppositie zijn vandaag door de rechter veroordeeld tot twaalf dagen gevangenis en boetes van 3.000 gulden, omdat ze zonder toestemming van de autoriteiten in het openbaar een toespraak hebben afgestoken. Chee Soon Juan en Wong Hong Toy van de Singapore Democratische Partij hadden geen vergunning aangevraagd voor een toespraak op 5 januari in een openbaar park van Singapore. De rechter vond het verweer van de twee, dat de wet op dit punt ongrondwettelijk is, irrelevant. ,,Ze hebben bewust de wet genegeerd'', aldus rechter Mavis Chionh. ,,De strafmaat moet hiervan een weerspiegeling zijn.'' De Singaporese grondwet garandeert de vrijheid van meningsuiting, maar de heersende regeringspartij heeft hieraan strikte beperkingen opgelegd, omdat politieke dicussies de ,,emoties'' wel eens hoog zouden kunnen doen oplaaien in de multi-etnische stadstaat. Chee Soon Juan werd begin februari ook al veroordeeld tot zeven dagen cel, omdat hij in december eveneens een rede had gehouden zonder toestemming. (AP)