Patijn wil hongerstaking stoppen

Burgemeester Patijn overweegt te hongerstaking van vijftien Turkse vrouwen in Amsterdam gedwongen te beëindigen. Hoewel hij daarvoor geen rechtsmiddelen lijkt te hebben, zegt zijn woordvoerder dat Patijn dat desondanks zal doen.

De toestand van de vrouwen, allen zogeheten `witte illegalen', begint te verslechteren. Twee vrouwen zijn deze week opgenomen geweest in het ziekenhuis, maar inmiddels weer terug in het actiecentrum. Een vrouw had nierproblemen, de ander is bewusteloos geraakt. Volgens een woordvoerder van de vrouwen hebben artsen te kennen gegeven dat ze verder konden gaan met hun hongerstaking. Ze hebben wel medicijnen gekregen.

De vrouwen voeren actie in het gebouw van de Vereniging van Vrouwen uit Turkije (ATKB, Turkse afkorting). Ze eisen een verblijfsvergunning voor iedereen die kan aantonen in Nederland te hebben gewerkt voordat de koppelingswet werd ingevoerd.

Deze wet zorgt ervoor dat illegalen niet kunnen werken en geen aanspraak kunnen maken op uitkeringen, ziekenfonds of een nieuwe woonvergunning. De vrouwen zeggen door te gaan tot hun eisen zijn ingewilligd.

Burgemeester Patijn zit erg met de situatie in zijn maag. Volgens zijn woordvoerder maakt hij zich ernstig zorgen over de gezondheidssituatie van de vrouwen. Gedwongen opname met behulp van de regeling in bewaringstelling (IBS) is niet mogelijk zolang een persoon anderen niet in gevaar brengt en in staat is om weloverwogen beslissingen te nemen. ,,Maar als het nodig is zal hij wel ingrijpen. Dan komt er een GVB-bus of een ziekenwagen om de vrouwen op te halen.'' Hoe dat dan juridisch opgelost moet worden, ziet Patijn later wel, aldus zijn woordvoerder.