Olivetti wil overname doorzetten

Olivetti wil zijn overnamepoging van Telecom Italia doorzetten en zijn openbare bod herformuleren, zodat het aanvaardbaar wordt voor de beurscommissie en aantrekkelijker voor aandeelhouders.

De juridische problemen geven nu de meeste kopzorgen. Maandagavond verwierp de Milanese beurscommissie Consob het bod in zijn huidige vorm.

Olivetti probeert nu oplossingen te vinden voor de twee hoofdbezwaren: het bod is direct gekoppeld aan de verkoop van twee Olivetti-dochters voor draadloze en vaste telefonie (een plan dat omgeven is met vraagtekens) en er is geen periode genoemd waarin het bod geldig is.

Het laatste lijkt vrij simpel op te lossen. Er wordt op gespeculeerd dat, als het bod doorgaat, het in april ingaat en een week of vier, vijf geldig blijft.

Rond de verkoop van Olivetti's belang in het aan de Amsterdamse beurs genoteerde Oliman, waarmee Olivetti samen met Mannesmann Omnitel (draadloos) en Infostrada (vaste telefonie) controleert, bestaat juridische onduidelijkheid. Olivetti heeft regeringstoestemming nodig om zijn belang hierin aan derden te verkopen vóór de termijn van eind 1999 die bij het verlenen van de licentie werd vastgesteld.

Maar vraag is of Mannesmann een `derde' is, omdat het Duitse bedrijf al deel uitmaakt van de groep aandeelhouders aan wie de licentie is verleend. Bovendien is er onduidelijkheid over de suggestie van Olivetti dat de verkoop pas van kracht wordt als zeker is dat Olivetti de controle krijgt over Telecom Italia. Vandaag zou de raad van bestuur van Olivetti bijeenkomen om deze problemen te bespreken.

Op de beursvloer wordt gezegd dat Olivetti zijn bod van 115 miljard gulden met zeker twintig tot dertig procent moet verhogen. Olivetti biedt nu 10 euro per aandeel. De slotkoers gisteren van Telecom was 9,56 euro, een daling van drie procent ten opzichte van de sterke gestegen koers van maandag.

Telecom Italia heeft zich nog niet in de kaarten laten kijken voor wat betreft zijn verdedigingsstrategie. Wel is duidelijk dat Telecoms topman Franco Bernabè steun zoekt bij de vakbonden. Die zijn bang dat Olivetti na overname van Telecom tienduizenden mensen wil ontslaan en onderdelen van het bedrijf zal afstoten, om op deze manier de schulden te verminderen die Olivetti moet maken voor de overname.

    • Marc Leijendekker