Noorden oneens met beperking steun

Groningen, Friesland en Drenthe hebben afwijzend gereageerd op plannen van het ministerie van Economische Zaken om steunregelingen voor bedrijven uitsluitend te concentreren in vijf gebieden. De commissarissen van de koningin, Alders, Nijpels en Ter Beek, komen nu zelf met voorstellen. Den Haag moet eind maart aan Brussel laten weten welke Nederlandse regio's in aanmerking komen voor de steunregeling, aldus een woordvoerster van EZ.

De vermindering van de steunregeling die staatssecretaris Ybema de commissarissen heeft voorgelegd, is het gevolg van een aanscherping door de Europese Commissie, waardoor het rijk vanaf volgend jaar minder regio's kan bedelen. De betreffende investeringspremieregeling (IPR) kan daardoor nog slechts voor vijf economische kernzones gelden, aldus Ybema. De drie provincies aanvaarden voor een deel dat alleen in deze gebieden nieuwe ondernemingen een vestigingspremie krijgen, maar willen de regeling voor uitbreidingsinvesteringen voor het gehele noorden behouden. (ANP)