Nierpatiëntje dupe van oplichting

De moeder van het Bulgaars nierpatiëntje Jordan Ivanov (9) heeft samen met het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis aangifte gedaan van oplichting. De familie is onder valse voorwendselen naar Nederland gereisd, waar Jordan een niertransplantatie zou kunnen ondergaan.

Jordan kwam begin november met zijn moeder naar Rotterdam. Daarvoor maakte de familie 27.000 gulden over aan de nu spoorloos verdwenen Willem W., die de oversteek regelde en het tweetal onderdak bood. W. hield de familie voor dat de transplantatie met het ziekenhuis was geregeld. ,,De Ivanovs hadden al het mogelijke gedaan om behandeling op korte termijn te bewerkstelligen'', zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. ,,In Bulgarije zijn geldinzamelingacties gehouden en leningen afgesloten om het bedrag op tafel te krijgen. Zelfs hun huis hebben ze verkocht.''

Volgens de woordvoerder is het gezin in Rotterdam aan zijn lot overgelaten. W. had de familie verzekerd dat het ziekenhuis contact met haar zou opnemen. Toen dat na ruim twee maanden wachten niet gebeurde, deed de moeder dat zelf. ,,Ze was zwaar ontgoocheld toen haar werd meegedeeld dat haar zoontje niet op de wachtlijst stond'', aldus het ziekenhuis.

Willem W. is een bekende van het kinderziekenhuis. Begin vorig jaar meldde hij zich daar, als werknemer bij de EU. Hij zei dat hij bezig was fondsen te werven voor medische hulptransporten in Oost-Europa, waaronder Bulgarije. ,,De man had een goed verhaal'', licht de woordvoerder van het ziekenhuis toe. ,,Hij kon alles met documenten overleggen. Er was geen enkele reden tot argwaan.'' Het ziekenhuis kwam een samenwerkingsverband overeen.

In Bulgarije zou de man een contract met een ziekenhuis in Kjustendil hebben gesloten, zegt M. Witzier, een in Nederland woonachtige Bulgaarse die de belangen van de familie Ivanov behartigt. ,,Er zouden per jaar 25 patiënten met ernstige aandoeningen naar Nederland worden overgebracht voor behandeling.'' Volgens Witzier werd Jordans moeder, die als internist aan het Bulgaarse ziekenhuis is verbonden, hiervan op de hoogte gebracht door haar directie.

Gedurende de samenwerking met W. begon het kinderziekenhuis te twijfelen aan zijn integriteit. ,,Hij gebruikte namen van fictieve stichtingen en deed zich voor als kinderarts'', aldus de zegsman. Het ziekenhuis verbrak de banden. ,,De familie Ivanov was toen nog onbekend bij ons.'' Na het telefoontje van de moeder ,,vielen de puzzelstukjes in elkaar''.