Moord uit racisme bestraft

Een jury in het Texaanse plaatsje Jasper heeft een 24-jarige blanke man schuldig bevonden aan de racistische ,,sleepmoord'', die vorig jaar wereldwijd afschuw opwekte. Met twee vrienden bond John William King op een nacht in juni 1998 de 49-jarige Afro-Amerikaan James Byrd Jr. achter een pick-up truck, waarna ze hem net zolang meesleepten tot hij was onthoofd.

Toen het vonnis werd voorgelezen reageerde King niet. De jury – elf blanken en één zwarte – moet nog beslissen of hij de doodstraf krijgt of levenslang. De twee medeplichtigen van King worden later apart berecht. In Washington zei president Clinton in een verklaring: ,,De jury heeft gesproken. Ons werk voor raciale verzoening en beëindiging van alle haatmisdrijven gaat verder.''

Volgens de aanklagers is King een overtuigde racist, die gelooft in de superioriteit van het blanke ras. Op zijn armen en zijn buik heeft hij tatoeages van onder meer een zwarte man aan een galg en een brandend kruis, symbool van de Ku Klux Klan. De moord op Byrd zou onderdeel zijn geweest van een inwijdingsritueel van een racistische organisatie, die King wilde opzetten. Een vriendin van King getuigde dat hij haar racistische brieven had gestuurd.

King heeft eerder in de gevangenis gezeten voor diefstal. Daar werd hij volgens zijn advocaten uit lijfsbehoud lid van een racistische bende. In de gevangenis leerde King de twee mannen kennen die ook bij de moord betrokken waren. In de kleine uurtjes van 7 juni kwamen ze Byrd tegen, die na een feestje lopend op weg naar huis was. Ze boden hem een lift aan en brachten hem vervolgens naar een afgelegen plek waar ze hem mishandelden. Daarna bonden ze hem bij zijn enkels vast en sleepten hem met een acht meter lange ketting achter de wagen aan. King zou tijdens de rit, die zo'n vijf kilometer duurde, achter het stuur hebben gezeten. Op de plaats van de misdaad werd een aansteker van King gevonden en sigarettenpeuken waarop zijn DNA is vastgesteld.