Internationale beurzen

LONDEN Aandelen van banken en farmaciebedrijven leidden de FTSE 100-index vanmorgen naar een tussentijds koersrecord van 6245,1 punten, waarmee het vorige record van 8 januari werd gebroken. Tegen het middaguur werd een deel van de winst weer teruggegeven, maar stond de index nog altijd 1,3 procent hoger dan het slot van gisteren. Handelaren weten de koersstijgingen van Britse aandelen aan tekorten op de termijnmarkt, die met aankopen in de contante markt moesten worden aangevuld. De voorzichtige woorden van Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale banken, over de hoge aandelenkoersen werden door beleggers weggewuifd.

FRANKFURT

Een duikeling van Volkswagen, dat met 8,3 procent daalde nadat het bekendmaakte geen winstgroei voor 1999 te verwachten, sleepte in Frankfurt ook andere auto-aandelen mee. BMW gaf 3,4 procent prijs en DaimlerChrysler moest 1,3 procent terug. Dat weerhield de DAX-index niet van een stijging met 1,3 procent tot bijna 5052 punten. Bankaandelen lagen goed, nadat de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley een koopadvies afgaf voor Hypovereinsbank.PARIJS

Aandelen aan de Franse beurs openden vanmorgen onzeker en stonden aanvankelijk op licht verlies. Tegen het middaguur was de CAC-index hersteld en stond 0,75 procent hoger op ruim 4239 punten. Ook hier speelden de uitlatingen van Greenspan een grote rol, maar het goede nieuws dat de Amerikaanse economie nog steeds op stoom is, werd afgewogen tegen de zorg dat Greenspan de koersen aan de hoge kant vindt. Aansprekend bedrijfsnieuws was er niet niet.NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren iets lager gesloten na een vrij grillig koersverloop. Het Dow Jones-gemiddelde daalde met 8,26 punten tot 9544,42. De stemming werd bepaald door de halfjaarlijkse verklaring die president Alan Greenspan van de Amerikaanse centrale banken aflegde tegenover de Senaat. De beurs opende hoger, maar toen Greenspan te verstaan gaf dat de aandelenmarkt is overgewaardeerd kwam het Dow Jones-gemiddelde op een verlies te staan van 79 punten, waarna op licht verlies werd geëindigd.

Over de economische situatie in de VS was Greenspan in het algemeen positief. De bankpresident signaleerde aanhoudend krachtige vraag en krapte op de arbeidsmarkt, maar hij ziet nog geen tekenen van stijgende inflatie.TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is woensdag lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van de 225 belangrijkste aandelen daalde met 145,20 punten (1 procent) tot 14.355,45. Beleggers namen hun winsten nadat de beursgraadmeter de afgelopen twee handelsdagen ruim vierhonderd punten was gestegen. Bovendien waren de marktspelers nog steeds niet gerust op de financiële jaarresultaten van het Japanse bedrijfsleven. Zo moest het elektronicaconcern Matsushita dinsdag een winstdaling van 48 procent in zijn derde kwartaal bekendmaken.