Hiddink moet vertrekken bij Real Madrid

Guus Hiddink is ontslagen als trainer van Real Madrid. Het ontslag werd afgelopen nacht om half twee bekendgemaakt door voorzitter Lorenzo Sanz na afloop van een bestuursvergadering van de voetbalclub.

Als mogelijke vervanging van Hiddink wordt de Britse trainer John Toshack genoemd. Een afvaardiging van Real Madrid is vandaag naar Istanbul gereisd, waar Toshack trainer is van Besiktas. Toshack werkte eerder bij Real Madrid en behaalde een aantal goede resultaten in het seizoen 1989-1990. De Brit, die bekend staat als een autoritaire ijzervreter, liet vanuit Turkije weten dat hij geroerd was dat men hem in Madrid nog herinnerde. Toshack zei slechts onder bepaalde voorwaarden naar Madrid te willen komen.

Het overleg met Fabio Capello, wiens komst naar Madrid de afgelopen dagen bijdroeg aan de chaos, is daarmee definitief gestrand. De Italiaanse coach die door een deel van de pers aasgiergedrag werd verweten, vertrok gisteren enigszins aangebrand richting Marbella, volgens eigen zeggen om zijn vakantie voort te zetten.

Tot het ontslag van Hiddink, na aanhoudende onvrede over de slechte resultaten van de ploeg, werd al twee dagen geleden besloten, verklaarde Sanz vannacht. Dat de zaak vervolgens zo lang doorsudderde, was volgens de voetbalvoorzitter onvermijdelijk. Het is niet makkelijk een trainer te vinden die Real Madrid weer in het gareel kan krijgen, aldus Sanz.

Vooral het gedrag van de spelers speelt Real parten. Deze wekten de afgelopen maanden bij herhaling irritatie bij de trouwe Madrid-aanhang met een combinatie van ongedisciplineerd gedrag, sterallures en slaapverwekkend spel. ,,Het is goedkoper om een trainer te ontslaan dan de helft van de ploeg'', verontschuldigde Sanz zich tijdens zijn persverklaring.

Over de precieze kosten van het gedwongen ontslag van Hiddink voor het door ernstige geldzorgen geplaagde Real Madrid werden geen mededelingen gedaan. Verschillende schattingen spreken van een bedrag van ettelijke miljoenen guldens. De ex-trainer heeft zich tot dusver van commentaar onthouden. Hiddink onderging zijn vernederende martelgang van de afgelopen dagen kalm en zonder enige spoor van irritatie. ,,Zijn gedrag is voorbeeldig'', zo prees Sanz zijn voormalig trainer. ,,Guus is misschien wel een te goed persoon geweest.''

Hoewel het oordeel eensluidend is dat van clubwege niet erg fijntjes met Hiddink is omgesprongen, riep zijn gedrag van gedwee slachtoffer ook ergernis op. ,,De inschikkelijke houding van de trainer getuigt van een pathetisch gebrek aan karakter'', aldus het dagblad El País. Hiddink is net iets te veel een zacht ei om de ongedisciplineerde spelersgroep tot de orde te roepen, zo laat zich het commentaar samenvatten. Maar volgens El País is voorzitter Sanz direct verantwoordelijk voor de ,,komische opera'' die bij Real werd opgevoerd.

    • Steven Adolf