Habibie in opspraak door telefoongesprek

De Indonesische president Habibie is in grote verlegenheid gebracht nadat vorige week een bandje publiek werd gemaakt van een afgeluisterd telefoongesprek tussen hem en de openbaar aanklager, procureur-generaal Andi Ghalib.

Uit het betreffende gesprek kan worden geconcludeerd dat het al maanden voortslepende onderzoek van het Indonesische openbaar ministerie naar de rijkdommen van oud-president Soeharto een farce is. Tot het onderzoek naar Soeharto werd vorig jaar november besloten door het Volkscongres, formeel het hoogste orgaan in het Indonesisch staatsbestel. Wegens het niet serieus uitvoeren van dat besluit door Habibie zou in theorie een afzettingsprocedure tegen hem kunnen worden ingesteld. Inmiddels hebben verschillende politici en commentatoren om een dergelijke procedure gevraagd.

Vandaag berichtten bovendien verschillende kranten dat er nog twee andere bandjes op redacties van diverse media circuleren: het zou gaan om telefoongesprekken die de president voerde met de militair commandant van Jakarta, generaal majoor Suparman, en met de voorzitter van de regeringspartij Golkar, Akbar Tandjung. Uit het gesprek met Suparman zou blijken dat Habibie beducht is voor de omvang van de aanhang voor oppositiepolitica Megawati Soekarnoputri, voorzitter van de PDI Perjuangan, terwijl in het gesprek met Akbar Tandjung te horen zou zijn hoe de president de Golkar-voorzitter opdracht geeft zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen dit najaar te regelen.

Gisteren heeft Habibie zelf voor het eerst gereageerd op wat nog het meest lijkt op een georkestreerde actie om hem ten val te brengen, of ten minste zijn kansen op herverkiezing als president te verminderen. In een toespraak voor lokale politici uit Noord-Sulawesi zei Habibie onder meer: ,,Dit is een misdaad, een intellectuele misdaad. Het mag triviaal lijken maar als we deze zaak toestaan, dan is dat het begin van het eind.'' De president heeft niet ontkend dat het zijn stem is, die te horen is op de vorige week donderdag gepubliceerde opname. Procureur-generaal Ghalib houdt echter vol dat hij nimmer met Habibie dit gesprek heeft gehad.

In Jakarta wordt gesuggereerd dat kringen binnen de strijdkrachten de hand hebben gehad in het laten uitlekken van de telefoonbandjes. Maar de chef-staf van de strijdkrachten, en tevens minister van Defensie, generaal Wiranto, ontkende dat gisteren.

    • Frank Vermeulen