Glühwein en stoelendans voor ingesneeuwde skiërs

Duizenden Nederlanders zitten vast in Oostenrijk. De wegen zijn onbegaanbaar, een luchtbrug per helikopter is onmogelijk door het aanhoudend slechte weer. Zanger René Froger zit ook vast en treedt op voor lotgenoten.

Voor de veertien kilometer lange Arlbergtunnel ligt een berg sneeuw van vijf meter hoog. Tot hier en niet verder. De straten van Klösterle, het dorp vlak voor de tunnel in West-Oostenrijk, voelen als een gevangenis. Metershoge massieve muren van sneeuw, met af en toe een nauw gangetje naar de ingang van een hotel. Hier is ontsnappen nog mogelijk.

In Gargellen, waar Petra Deiters al dagen vastzit, kan dat niet meer. Auto's zijn niet meer zichtbaar en de sneeuw staat boven de ramen. ,,Wij zijn al een paar dagen opgesloten. Er is nu zelfs een verbod om het hotel te verlaten'', zegt Deiters. Een paar honderd meter lager kwamen twee mensen om door een lawine. De weg naar huis wordt versperd door een berg sneeuw van driehonderd meter lang en twaalf meter hoog. Bang is Deiters niet. ,,De verveling is het ergst, we zitten hier maar duimen te draaien in het hotel.''

In andere wintersportoorden wordt nog wat georganiseerd voor de tienduizenden gasten die vastzitten. Een gratis glühweinpartij in Partenen, kegelen in Ischgl, extra après-ski in Mittelberg, een spelletjesavond in St. Anton am Arlberg. De skiwedstrijd in de hoofdstraat van het mondaine Zürs moest helaas worden afgelast. Te gevaarlijk, vond de burgemeester. Gelukkig is er ander vermaak voor prinses Caroline van Monaco en de overige gasten: René Froger zit ook vast. Gisteravond trad hij op in hotel Edelweiss samen met een chirurg die aardig piano speelt. ,,Een beetje de moed erin houden, hè. Maar ik vind het een klotesituatie hoor'', zegt Froger. Hij organiseert ook een ,,Hollandse stoelendans'' en vandaag gaat een aantal interessante gasten elkaar over hun beroep vertellen.

Froger heeft ,,hemel en aarde bewogen'', maar hij komt niet weg. ,,Terwijl ik hier best vrienden heb. Maar je kunt nu écht niet vliegen. Het is hier verschrikkelijk.'' Helikopterfirma's hebben inmiddels lange lijsten van wintersporters die veel geld over hebben voor vertrek. ,,Een paar honderd gulden? Hou op, je begint hier met vijfduizend'', zegt Froger laconiek. De situatie is penibel, vindt hij. ,,We zitten in de vuurlinie. Vanmorgen denderde hier een lawine naar beneden. Dan schrik je je echt de pleuris.''

Samen met Froger zitten duizenden Nederlanders vast. De wegen zijn onbegaanbaar en te gevaarlijk, een luchtbrug per helikopter is onmogelijk door het aanhoudend slechte weer. Pakken sneeuw, dikke bewolking en harde wind hielden gisteren de helikopters van het leger aan de grond. Zelfs het reddingswerk in het door een enorme lawine getroffen Galtür was onmogelijk. En Galtür staat bepaald niet op zichzelf. Elk uur komt wel ergens een lawine naar beneden.

Op het kantoor van de firma Wucher in Ludesch komen duizenden telefoontjes binnen. Het is het enige private helikopterbedrijf in de regio. Gouden tijden dienen zich aan. ,,De zes telefoons staan echt roodgloeiend'', zegt verkoopleider Thomas Türscher. Met een hoorn aan beide oren ziet hij er uit als een beurshandelaar in ski-outfit. Maar Türscher moet vooralsnog nee verkopen. ,,In het dal kunnen we vliegen, maar de dorpen liggen op twaalfhonderd meter of hoger en daar pakt alle bewolking zich samen.''

De autoriteiten worden almaar zorgelijker. In Bregenz tuurt Herman Wirth van het regionale lawinecentrum op een tiental beeldschermen. Per modem komt daarop informatie van geautomatiseerde meetapparatuur binnen. De lawine-experts met wie Wirth constant in contact staat proberen ook de bergen in te gaan. ,,Maar nu is dat te hachelijk.'' Volgens Wirth zijn de problemen verre van voorbij. ,,Het sneeuwt hard, het waait hard. Het gevaar stijgt nog steeds.''

Nederlanders zien het met lede ogen en enige berusting aan. Opgesloten in hun hotel volgen ze de Nachrichten op de televisie. Moeilijke gezichten van autoriteiten, waarschuwingen en angstige scenario's van lawine-experts. Reddingswerkers die wachten op beter weer en een fronsende nieuwslezer die tijdens de eindtune van het journaal nog snel even de laatste lawines doorgeeft. ,,Tegen de natuur begin je niets'', zegt Thomas Raaijmaker vanuit Ischgl. Hij kan al vijf dagen geen kant op. De lawine in Galtür waarbij zeker zeven mensen gisteren omkwamen, is nog geen tien kilometer bij hem vandaan. Later op de dag wordt ook Ischgl getroffen door een lawine.

Nederlanders die nog weg kunnen pakken inmiddels hun biezen. ,,Het wordt te gek. Het is onverantwoord,'' zegt Bas van Vliet, terwijl hij sneeuwkettingen om de banden van zijn rode Volvo legt. ,,Zo direct zijn wij ook ingesneeuwd. We moeten natuurlijk aan de kleine denken.'' Op de achterbank zit Anne in een stoeltje. Anderen zien het nog maar even aan, het is immers vakantie. De familie Kok, met z'n zevenen in Klösterle, vindt het vooral jammer dat er niet geskied kan worden. Gevaarlijk vinden ze het nog niet. ,,Maar die metershoge bergen sneeuw zijn onvoorstelbaar. We graven twee keer per dag de auto uit,'' zegt Elma Kok enthousiast.

Niet iedereen kan blijven waar men is. Burgemeesters in alle dorpen laten mensen in hotels en huizen op gevaarlijke plaatsen evacueren naar veiliger onderkomens in het dorp. Dat gebeurde ook Michael van der Klaauw. Hij zat samen met zijn vrouw in een te hoog gelegen huisje in Zürs en moest verkassen. Hij komt al dertig jaar in het dorp, maar dit is hem nog nooit gebeurd. ,,Links en rechts worden mensen uit hun kamers gehaald en overgeplaatst. Op straat mag je niet overal lopen. Mijn auto staat onder drie meter sneeuw. Het is echt een gigantisch probleem.''

De autoriteiten zeggen dat wellicht donderdag of vrijdag begonnen kan worden met de evacuatie van wintersporters. Maar het heeft de allerlaagste prioriteit: zieken, noodgevallen, voedsel- en medicijntransporten gaan voor. Van der Klaauw gelooft dan ook niet dat hij snel ontzet zal worden. ,,Ik denk volgende week dinsdag. Ze zeggen aanstaande vrijdag om mensen rustig te houden. Maar het is godsonmogelijk.''

    • Yasha Lange