ESMA REDZEPOVA

Als gast van het Blazersensemble tijdens het laatste Nieuwjaarsconcert trok ze behalve door haar weelderige verschijning veel aandacht met haar moddervette trillers. Op het eerste schijfje van de dubbel cd Esma – Queen of the Gypsies is Esma Redzepova te horen in twaalf liedjes met het kopje `Macedonian' erboven. Ze zijn vermoedelijk minstens een kwart eeuw oud, afgaande op de tekst op het inlegvel die eindigt bij het jaar '68 en verhaalt van Esma's huwelijksceremonie, compleet met foto in bruidsjurk. Wie houdt van smachtende tenoren, zeurende orgeltjes en jankende trompetten zal menig traantje wegpinken bij deze galmende deunen waar het oeuvre van de Zangeres zonder Naam totaal bij verbleekt. `Wat heb ik aan een gouden kind als het geen `mama' kan zeggen', dat werk.

De liedjes uit het hoofdstuk `Roma', te vinden op de tweede cd lijken van recenter datum en zijn ritmisch interessanter. Dat enkele stukken een sterke flamenco-invloed hebben zal wel te danken zijn aan het feit dat Esma haar zigeuner-roots intussen had (h)erkend en veel had gereisd, tot in India. De komende maanden geeft ze maar liefst 25 concerten door de Benelux, te beginnen op 26 februari in Apeldoorn.

Esma Redzepova: Queen of the Gysies (World Connection 43005). Distr. EMI.

    • Frans van Leeuwen