Doelman moet kosten blessure Hoekman betalen

Jan-Willem van Ede moet een schadevergoeding betalen aan Danny Hoekman. De rechter heeft dit bepaald in de zaak die de oud-voetballer van NEC tegen de doelman had aangespannen. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een speler in Nederland wordt veroordeeld tot het betalen van een vergoeding.

Van Ede, destijds doelman van FC Utrecht, haalde in het seizoen 1986-'87 de toenmalige aanvaller van Roda JC onderuit. De actie van Van Ede bleef onbestraft, maar de knie van de speler raakte daarbij zwaar beschadigd. Pas na een revalidatie van anderhalf jaar maakte Hoekman zijn rentree. In die tijd besloot hij een zaak aan te spannen om de kosten voor zijn herstel terug te krijgen. Hoekman heeft inmiddels zijn carrière beëindigd.

Via een aparte procedure gaat de advocaat van Hoekman nu een schadeclaim bij Van Ede indienen. Aan de uitspraak ging een slepende procedure vooraf. In een eerder tussenvonnis bepaalde de rechter dat de overtreding op Hoekman in strijd met de regels was. In de ogen van de rechter beging Van Ede de overtreding te ver boven de grond.

Ook een rapport van een deskundigencommissie met oud-spelers Jan Mulder en Keje Molenaar en voormalige topscheidsrechter Leo van der Kroft viel uit in het voordeel van Hoekman. Zij bepaalden dat de overtreding `grensoverschrijdend' was. Hoekman reageerde verheugd op de uitspraak. ,,Ik hoop dat dit de voetbalsport ten goede komt en dat overtredingen als deze niet meer zullen plaatsvinden.'' (ANP)