Derde film naar vervolg op oude appeltaart

Sinds de formule `En ze leefden nog lang en gelukkig' door de meeste schrijvers niet meer gebezigd wordt, is het lezen van mooie boeken behalve een genot ook een kwelling - hoe gaat het nou verder met de hoofdpersonen als het boek uit is?Gelukkig is er nog wel eens een schrijver zo goed om een vervolg te schrijven. Louisa May Alcott was zo aardig - of zo hebberig - om na Little Women, de snel klassiek geworden appeltaart over vier opgroeiende dochters in negentiende-eeuws New England (in Nederland beter bekend als Onder moeders vleugels) Good Wives (Op Eigen Wieken) te schrijven. En zelfs toen was de taart nog niet op, want er volgde nog Little Men, dat anders dan de titel doet vermoeden, niet over vier zonen gaat maar over de school die Jo, de leukste dochter uit Little Women, en haar man professor Bhaer in een landhuis buiten Boston beginnen, een boek dat in het Nederlands werd vertaald als De kostschool van meneer Beer. Little Women werd vier maal verfilmd, voor het laatst in 1994 met onder anderen Susan Sarandon als de moeder en Winona Ryder als Jo. Nu is voor de derde maal Little Men verfilmd. Jo, die haar wilde haren heeft opgestoken maar haar goede hart heeft behouden, wordt erin gespeeld door Mariel Hemingway, die na haar prachtdebuut in Woody Allens Manhattan niet de carrière heeft gemaakt die zij en wij verwacht hadden. Met haar schort zedig op de borst gepind, is voor haar nu slechts een moederlijke bijrol weggelegd. Moedig perst ze tot tweemaal toe de zin `Wil je een glaasje vlierbessenwijn' uit haar mond als haar zwager op sterven ligt.

Little Men concentreert zich op twee zielige straatjongens die in het grote schoolgezin van de Bhaers worden opgenomen. De ene past zich meteen aan, de ander heeft al te lang op straat geleefd om zich meteen in de luren te laten leggen door de pedagogische noviteiten van papa Bhaer, die onder meer behelzen dat een kind als straf niet geslagen wordt maar de leraar moet slaan. De plot schrijft verder een gestolen portemonnee, een ontembaar paard en een meisje dat beter kan honkballen dan een jongen voor. Aan het slot zingt iedereen Amazing Grace.

Little Men is in de Canadese verfilming van Rodney Gibbons geen appeltaart maar een roze koek, zo'n kleffe hap karton waarbovenop de suiker tot een harde laag gestold is.

Little Men. Regie: Rodney Gibbons. Met: Mariel Hemingway, Chris Sarandon, Michael Caloz, Ben Cook. Uitgebracht op koopvideo door RCV Sell Thru' Entertainment. Prijs: ƒ 19,95.

    • Bianca Stigter