Congreslid: studie olieconcerns Nigeria

Dennis Kucinich, lid van het Amerikaanse Congres, heeft gisteren de regering gevraagd te onderzoeken of internationale oliemaatschappijen het democratiseringsproces in Nigeria dwarsbomen. Kucinich beschuldigt Chevron en de Koninklijke/ Shell Groep van steun aan het militaire regime, dat Nigeriaanse burgers heeft gedood en de mensenrechten met voeten heeft getreden in de strijd met lokale stammen. Deze hebben herhaaldelijk druk op de regering uitgeoefend door de olieproductie in hun regio's stil te leggen. In een brief citeert Kucinich beschuldigingen dat Chevron helikopters en schepen aan de regering ter beschikking had gesteld, die werden gebruikt om ,,dorpen te bombarderen, onschuldige burgers af te slachten en mensen die zich verzetten tegen de aantasting van het milieu in de Niger Delta te terroriseren''. Chevron reageerde scherp afwijzend op de beschuldigingen. Een woordvoerder van Shell zei vanochtend: ,,Die beschuldigingen zijn natuurlijk onzin, die wijzen wij met kracht van de hand.'' (Reuters)