Belgische Sabena uit rode cijfers

De Belgische luchtvaartmaatschappij Sabena heeft vorig jaar een winst gemaakt van 703 miljoen Belgische franc, omgeveer 35 miljoen gulden. Daarmee komt een eind aan een aantal jaren van grote verliezen, in 1997 nog 2,5 miljard franc. De omzet steeg in 1998 met 21 procent, van 72,1 in 1997 naar 86,8 miljard franc vorig jaar. De stijging is vooral te danken aan de sterke groei van het aantal passagiers: ruim 27 procent.

,,We zijn niet ontevreden'', verklaarde gisteren afgevaardigd bestuurder Paul Reutlinger. ,,De uitbouw van een netwerk vanuit Brussel, het hart van Europa, naar vele grote en middelgrote steden in vooral Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje werpt zijn vruchten af.'' De bezettingsgraad op Europese vluchten is gestegen van 58,5 procent naar 63 procent. Maar dat is nog altijd onder het Europese gemiddelde.

Reutlinger noemde 1999 ,,het moment van de waardheid''. De bezettingsgraad moet verder omhoog: naar 67 procent in Europa en van 71 naar 74 procent op intercontinentale vluchten. Ook wil de maatschappij de kosten verder verlagen om de groeiende concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Sabena-topman Reutlinger zei gisteren dat gesprekken worden gevoerd tussen Sabena, Swissair, Austrian Airlines en het Amerikaanse Delta Airlines over de toekomst van hun gezamenlijk Qualifyer programma, nu Delta Airlines gesprekken voert met Air France.