Autopolis bij Delta Lloyd 10 pct duurder

Verzekeraar Delta Lloyd gaat dit jaar de premie voor autoverzekeringen met tien procent verhogen om een einde te maken aan het verlies in deze sector. ,,Je kan heel veel verzekeren, maar dan moeten we wel adequaat premies kunnen innen'', aldus bestuursvoorzitter J.E. Jansen van Delta Lloyd vanochtend in toelichting op de jaarcijfers.

Door `Amerikaanse trends in aansprakelijkheid' en een toenemend aantal ongelukken als gevolg van `psychische factoren' boekte Delta Lloyd vorig jaar op autoverzekeringen een verlies van 16 miljoen gulden. Een jaar eerder leverde die sector het bedrijf nog een winst van 31 miljoen gulden op.

Het verlies zorgde ervoor dat het resultaat van de schadeportefeuille meer dan halveerde tot 36 miljoen gulden. Mede door goede resultaten in de levensverzekeringen in Nederland (plus 17 procent tot 470 miljoen) steeg de nettowinst met 9 procent tot 503 miljoen gulden. Behalve de nieuwe Duitse dochter Berlinische Leben (24 miljoen) zorgde ook de Delta Lloyd Bank voor een positief resultaat. De omzet van het concern steeg met veertig procent tot 8,1 miljard gulden.

Delta Lloyd, dochter van het Britse CGU, hoopt de komende jaren de winst en de omzet steeds met vijftien procent te verhogen. ,,Daar zijn overnames voor nodig, want zo hard groeit de markt niet'', aldus Jansen.

De verzekeraar beschikt nu over een concernvermogen van twee miljard gulden, waaruit de overnames betaald moeten worden. Berichten over belangstelling voor de ziektenkostenverzekeraar Nuts Ohra wilde Jansen niet bevestigen. Wel verklaarde hij dat ,,de ziektekosten wel degelijk tot de activiteiten behoren waarin wij geïnteresseerd zijn''.

Een gedeeltelijke beursgang zit er voor de CGU-dochter voorlopig niet in. ,,Als management zijn we zeker vóór een beursgang, maar onze moeder zal node afscheid nemen van elk aandeel Delta Lloyd. Op korte termijn is dit niet aan de orde'', aldus directeur N. Hoek vanochtend.