Ambassade Irak in Iran doelwit protest

Ongeveer duizend Iraakse demonstranten hebben gisteren de Iraakse ambassade in de Iraanse hoofdstad Teheran aangevallen uit protest tegen de moord op de hoogste shi'itische geestelijke in Irak en diens twee zoons van afgelopen vrijdag. Volgens de Iraakse persattaché deed de Iraanse politie niets om de demonstranten uit de buurt van de ambassade te houden. De betogers riepen de wereldgemeenschap op om op te treden tegen ,,de onderdrukking en de massamoorden op onschuldigen in Irak''.

In het overwegend shi'itische Iran leven honderdduizenden Iraakse vluchtelingen en heeft een grote Iraakse shi'itische oppositiebeweging, de Opperste Raad van de Islamitische Revolutie in Irak (SCIRI), haar hoofdkwartier. Volgens de SCIRI ,,wijst alles erop dat de moorden (op groot-ayatollah Mohammad Sadeq al-Sadr en zijn twee zoons) waren voorbereid door het Iraakse regime en daardoor ook waren uitgevoerd''. Ook de Iraanse Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft Bagdad van de moorden beschuldigd. Groot-ayatollah Sadeq al-Sadr had de laatste tijd afstand genomen van het regime van president Saddam Hussein.

De Iraakse autoriteiten hebben elke betrokkenheid bij de moorden gisteren eens te meer van de hand gewezen. Minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Said al-Sahhaf zei een Amerikaanse rol bij de moorden te vermoeden. ,,De martelaar Mohammad Sadeq al-Sadr is een bekende geestelijke en hij was een van de steunpilaren van het Iraakse nationale regime'', zo zei Sahhaf gisteren in Beiroet. ,,De Amerikanen hebben openlijk gezegd dat ze een 97 miljoen dollar belopend plan hebben om Irak te bevrijden. Ik sluit niet uit dat ze een rol hebben gespeeld bij deze akelige misdaad.'' Washington zelf spreekt van ,,een nieuwe daad van wrede onderdrukking van de zijde van het Iraakse regime''. (Reuters, AFP, AP)