Advocaten eisen toegang tot Öcalan

De Turkse advocaten van PKK-leider Abdullah Öcalan proberen vandaag opnieuw toegang te krijgen tot hun cliënt op het gevangeniseiland Imrali in de zee van Marmara. Gisteren werden vier van hen niet toegelaten tot de besloten hoorzitting in de gevangenis tijdens welke Öcalan wegens verraad formeel in hechtenis werd genomen. Öcalan wordt al een week verhoord zonder dat hij toegang heeft gehad tot zijn advocaten. Turkije heeft bij herhaling onderstreept dat hij een eerlijke gerechtelijke behandeling krijgt.

De vier advocaten werden in Mudanya, waar zij de boot naar Imrali hadden moeten nemen, door een vijandige menigte uitgejouwd. Volgens het Koerdisch Informatiecentrum in Keulen werd hun veiligheid niet gegarandeerd, en zijn zij om die reden uiteindelijk naar Istanbul teruggekeerd.

Een van de vier, Osman Baydemir, zei bij het ministerie van Justitie een klacht te hebben ingediend tegen de gang van zaken. Hij drukte bezorgdheid uit over de behandeling van zijn cliënt. Baydemir is tevens vice-voorzitter van de Turkse Associatie voor Verdediging van de Rechten van de Mens (IHD). Het staatsveiligheidshof in Istanbul heeft maandag het verzoek van in totaal 15 Turkse advocaten om de verdediging van Öcalan op zich te nemen, goedgekeurd.

De Turkse pers staat intussen vol met artikelen over gemelde bekentenissen van Öcalan. De krant Hürriyet meldde vandaag dat hij zijn ondervragers had verteld in te zien dat de strijd van zijn Koerdische Arbeiderspartij voor autonomie futiel was. ,,Ik zie nu dat we lege dromen najoegen. We marcheerden over een doodlopende weg.'' De krant Sabah schreef dat Öcalan tijdens zijn verhoor huilde en had erkend dat de PKK het grootste deel van zijn geld door middel van drugshandel had verdiend. De kranten meldden niet hoe zij aan hun informatie kwamen.

West-Europa gaat beter samenwerken, met name op informatiegebied tussen politie en inlichtingendiensten, om een nieuwe golf van gecoördineerd geweld zoals dat van vorige week door de PKK, te voorkomen. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Otto Schily, gisteren gezegd na een spoedbijeenkomst van ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie in Bonn. Hij zei dat alle betrokken landen waren verrast door het PKK-geweld. ,,We zijn het eens dat Europa niet het slagveld kan worden voor het conflict tussen Turkije en het Koerdische volk'', zo zei Anita Gradin, EU-commissaris verantwoordelijk voor Justitie en Binnenlandse aangelegenheden, die de bijeenkomst bijwoonde.

In Rome zijn vandaag uitzonderlijk scherpe veiligheidsmaatregelen genomen om te voorkomen dat een betoging om solidariteit met Öcalan te betuigen, uit de hand loopt. In de Italiaanse hoofdstad werden tussen de 15.000 en 30.000 demonstranten verwacht, onder wie duizenden Koerden uit heel Europa. (Reuters, AP, AFP)