Acties bij Unilever in Europa

Werknemers van Unilever hebben gisteren in een aantal Europese landen het werk neergelegd. In Finland werd een volledige dag niet gewerkt, in Duitsland en Griekenland een aantal uren. Elders zijn de werknemers geïnformeerd over de klachten en eisen van de Europese ondernemingsraad van Unilever.

De werknemers zijn boos over de vergaande reorganisaties bij de Europese fabrieken van het Nederlands-Britse levensmiddelenconcern (voeding, wasmiddelen, cosmetica). De stemming onder de werknemers is ,,uiterst kritisch en negatief'', zei de Duitser Günter Baltes, voorzitter van de Europese ondernemingsraad van Unilever. Onder meer in Duitsland moet er nog een aantal fabrieken dicht.

Ook de vakbonden zijn verontwaardigd. ,,Als Unilever het zich kan permitteren om cadeautjes van 16 miljard gulden uit te delen aan zijn aandeelhouders'', zei bestuurder Hans van der Windt van FNV Bondgenoten, ,,kan Unilever ook op een sociaal meer verantwoorde manier met de werkgelegenheid omspringen.''

Unilever sluit wegens overcapaciteit ook winstgevende fabrieken. ,,Dat is niet meer uit te leggen aan de werknemers'', zei Sjaak van 't Wout van de Europese OR.

De ondernemingsraad wil meer inspraak. ,,Als de plannen van het management over producten en marketing voor heel Europa gemaakt worden, moeten ze ook over werkgelegenheid voor heel Europa praten'', zei Baltes. ,,Nu is de balans zoek: te veel aandacht voor de aandeelhouder, te weinig voor de werknemers.''